Neamtul scrie:@Dan Mitranescu
Nu conteaza numai cat de departe arunca o lanseta.Mai conteaza si cum lucreaza in drill sau cat de obositor e sa arunci cu lanseta respectiva,adica cat de bine taie aerul sau cat plumb si implicit cata forta este necesara ca sa arunci la distanta mare.Un alt lucru important pentru mine este si cosmetica lansetei.Conteaza si calitatea componentelor si a lacului si ar mai fi multe de spus.
E greu de crezut ca o lanseta de 300lei e mai buna la orice capitol decat o lanseta care costa sa zicem dublu sau chiar tripul.
Asa cum am mai zis, o sa-mi cumpar si eu un mtx 14 si daca chiar e asa cum ati spus, imi retrag cuvintele.
Cine ma cunoaste stie ca sunt adeptul echipamentului de calitate.Daca mtx 14 chiar e atat de bun cum se spune o sa-mi cumpar si eu un set.
Ma simt mic in fata domnului Vulc Ovidiu in materie de lansete. Este in primul rand un om deosebit , dar si cel mai mare colectionar de lansete de top pe care il cunosc. Le cumpara , pescuieste cu ele , le supune la diferite teste cu greutati chiar pana la rupere si apoi le compara .In urma catorva discutii telefonice imi era rusine numai ca am incercat sa fac o lanseta fara a avea nici macar un minim procent din cunostintele dansului , dar in acelasi timp o mare bucurie sufleteasca chiar daca reusita mea , lanseta MTX14, era mai mult noroc decat pricepere .
Cuvintele urmatoare spun tot :
"Sunt nou pe acest forum, dar am citit cu atentie topicurile referitoare la lansete. Sunt pasionat de lansete, fara sa fiu neaparat un aruncator bun. Am detinut sau cel putin am testat personal foarte multe tipuri de lansete: FOX (Warior Elite si ES, Eclipsul de 3,25 lbs, si Horizonul vechi), Shimano (cred ca in afara de Vengeance si inca unul sau doua modele, le-am testat cam pe toate, inclusiv Tribal Extreme; de altminteri folosesc si eu un set de Speedmaster de 3,66 m, model vechi cu mandrina Fuji si manerul acoperit cu duplon, aduse de afara), Daiwa (de la ei nu am testat AKN-ul), Nash, Chub, si multe altele, inclusiv Century, Free Spirit si Harrison. Cunosc foarte bine Century SP modelul vechi (preferata mea), lanseta cu care pescuiesc din 2008 si Free Spirit Hi-S spod. Am avut Torrix-uri, dar le-am vandut, nu m-am impacat cu ele. Prin urmare, cred ca pot face un fel comparatie intre lansetele scumpe si cele ieftine. Ceea ce va voi spune probabil ca va supara pe multa lume, dar o spun din experienta directa, nu din citit, nu din auzit.
Pretul unei lansete e una si calitatea sau mai exact, performantele lansetei sunt cu totul altceva. Pretul tine de strategia de promovare si de vanzari a unei firme, dar NU reflecta valoarea reala a lansetei si cu atat mai putin calitatile lansetei. Pot sa va spun categoric ca am vazut acelasi blanc, fabricat de aceeasi fabrica, vandut sub trei sigle diferite, cu aceeasi echipare, dar cu trei preturi total diferite. Nu dau nume, pentru ca nu vreau sa fiu acuzat ca fac reclama sau antireclama, dar e vorba de firme asa-zis consacrate, care vand lansete asa-zise „de top”. Iar diferentele de preturi nu erau mici, erau semnificative (diferentele mergeau pana la 400 de ron). Pe piata se vand lansete cu preturi halucinante de 17 milioane lei vechi si chiar mai mult, finisate si inzorzonate, care, in opinia mea, NU valoreaza mai mult de 5 milioane lei vechi.
Exista, in mare, doua tipuri de strategii de vanzari: un tip se refera la firme care schimba in fiecare an modelele, care produc mereu modele noi, pe care le prezinta ca „imbunatatite”; un al doilea tip, produce si vinde modele stabilizate, consacrate; ma refer la lansete consacrate, care nu au nimic de a face cu moda. Mai exista un tip de strategie „hibrida”, in care firme mari tin pe piata timp indelungat modele „performante”, cu aerul ca acestea sunt senzationale, dar care, in realitate, sunt de valoare medie. Dupa parerea mea, acestea sunt firmele care dau acele garantii „pe viata” sau garantii indelungate. De fapt, acolo e, dupa parerea mea, o ilustra pacaleala; in realitate, acele blancuri sunt mai ieftine decat credem noi, iar garantia „pe viata” data unei lansete care se rupe ascunde de fapt o mica smecherie strategica de vanzari: cetateanul traieste cu impresia ca detine o lanseta exceptionala, care in realitate nu e decat un blanc comun, echipat intr-adevar senzational si atat. Cand il rupe, firma il inlocuieste imediat, chiar daca pretul de magazin e halucinant (250-300 de lire sterline) si ori de cate ori se rupe!
Un alt aspect este mitul „chinezariilor proaste”. Multi spun asa: daca e chinezeasca, e prost facuta. Nimic mai fals. Poate fi chinezeasca, dar foarte buna, dupa cum poate fi coreana si foarte proasta sau foarte buna. Aici singurul indicator real ar fi pretul de productie a blancului, care insa este foarte bine „ascuns” de producator si vanzator. Pot insa sa va spun ca, acele firme care vand blancuri separat sunt credibile sau ma rog, au un plus de credibilitate si garantie a calitatii.
In acest peisaj care zapaceste mai mult decat recunosc unii, HAKUYO MTX 14 reprezinta, in opinia mea, o exceptie ABSOLUTA. Este o lanseta remarcabila, care, in opinia mea, „bate” categoric lansete ce costa 1000 ron si chiar peste – o spun fara nici o jena, deoarece le-am incercat separat si impreuna cu lansete mult mai scumpe, care nici macar nu se apropie de ea ca perfomante. Nu stiu cum au facut cei de la Hakuyo asta, nu stiu ce tehnologie au folosit, daca a fost sau nu un accident, dar stiu ca asa stau lucrurile. Am comparat comportamentul MTX 14 in aruncare cu lansete foarte scumpe si pot sa spun ca MTX-ul a facut fata cu succes. Pentru mine a fost o adevarata descoperire... Nu stiu cat vor rezista in timp, daca isi vor modifica sau nu TC-ul in timp, asta se va vedea in doi trei ani. Are insa o rata de revenire spectaculoasa, pare extrem de robusta, in ciuda faptului ca este data ca fiind o lanseta semiparabolica, eu cred ca actiunea MTX 14 e mai degraba semirapida (cea cu TC de 3,75 lbs). O observatie foarte importanta: lanseta NU are balans lateral, ceea ce o face foarte eficace la pescuitul de precizie pe distanta mare. In plus, o intrebare: a vazut cineva o lanseta pentru distante mari foarte usoara?... Vreau sa va spun o chestiune care tine de mecanica: momentul fortei este distanta (bratul fortei) inmultit cu valoarea fortei. Din cate stiu eu, un plumb merge cu atat mai departe cu cat prin aruncare i de transfera o energie mai mare, care e o marime direct proportionala cu masa, deoarece forta este masa ori acceleratie. Asa incat, o lanseta de, sa zicem, 300 de g, mi se pare ridicola atunci cand discutam de long cast. Evident insa, aici lucrurile sunt mult mai complicate, intra si alte chestiuni in calcul...
Scuzati lungimea mesajului, dar nu m-am putut abtine...
Ovidiu"
sau mai multe in
http://www.infopescar.tv/forum/undite-s ... 4-120.html