intrebare de noob
Moderatori: mini_mic, vali003, Coleman
intrebare de noob
Care sunt cauzele pentru care pestele adus in mal...scapa?
Sunt interesat care sunt cele mai dese greseli.
Multumesc
Sunt interesat care sunt cele mai dese greseli.
Multumesc
Mai bine sa taci si sa pari prost decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice dubiu.
- florentiniuga
- Master Admin
Re: intrebare de noob
Destul de multe si variate, printre care:
- intepatura prea violenta care sectioneaza buza pana la minima rezistenta;
- la antipod, este lipsa intepaturii care sa asigure o buna agatare;
- fortarea in drill;
- lipsa spatiului de manevra, care obliga la un drill mai dur;
- inteparea incorecta cauzata de : montura incorecta, forma sau dimensiunea carligului necorespunzatoare dimensiunii pestelui, lungimea forfacului gresit aleasa, dimensiunea prea mare a momelii atasate, etc.;
- rigiditatea ansamblului lanseta-fir;
- frana prea stransa sau care nu lucreaza corect (mulinete ieftine sau necuratate);
- apetitul slab al pestelui;
- calitatea indoielnica a carligului (care trebuie verificat daca mai inteapa);
- obturarea carligului cu resturi vegetale sau chiar cu propria nada ori momeala, etc.
Iata cateva lucruri esentiale de care trebuie tinut cont atunci cand intampinam pierderi repetate. Va dau si un exemplu:
La un concurs pe MV2 am sesizat ca pierd la mal numerosi pesti, in special mai mici, care dadeau din cap foarte nervos. Aveam doua probleme insurmontabile pe moment. In primul rand lansetele Fox Aquos destul de rapide (rigide) si mulinete Daiwa Infinitti la care nu reuseam sa dau drumul franei suficient de repede (nu am obisnuinta sa lucrez din mulineta cu revers). Asadar, pentru urmatorul concurs am schimbat lansetele cu unele mai elastice, am pus fire ceva mai elastice si mi-am vandut mulinetele cu bait-runner in favoarea unor Shimmano Ultegra cu front-bait, la care eliberarea franei este micrometrica (intr-o jumatate de tura trece de pe modul rigid pe bait). Rezultatul a fost net diferit. Nu pot spune ca de atunci nu am mai scapat niciun peste dar niciodata mai mult de 3-4 pe concurs (ca sa nu existe dubii, vorbesc de concursuri cu multi pesti intre 2-4 kg).
- intepatura prea violenta care sectioneaza buza pana la minima rezistenta;
- la antipod, este lipsa intepaturii care sa asigure o buna agatare;
- fortarea in drill;
- lipsa spatiului de manevra, care obliga la un drill mai dur;
- inteparea incorecta cauzata de : montura incorecta, forma sau dimensiunea carligului necorespunzatoare dimensiunii pestelui, lungimea forfacului gresit aleasa, dimensiunea prea mare a momelii atasate, etc.;
- rigiditatea ansamblului lanseta-fir;
- frana prea stransa sau care nu lucreaza corect (mulinete ieftine sau necuratate);
- apetitul slab al pestelui;
- calitatea indoielnica a carligului (care trebuie verificat daca mai inteapa);
- obturarea carligului cu resturi vegetale sau chiar cu propria nada ori momeala, etc.
Iata cateva lucruri esentiale de care trebuie tinut cont atunci cand intampinam pierderi repetate. Va dau si un exemplu:
La un concurs pe MV2 am sesizat ca pierd la mal numerosi pesti, in special mai mici, care dadeau din cap foarte nervos. Aveam doua probleme insurmontabile pe moment. In primul rand lansetele Fox Aquos destul de rapide (rigide) si mulinete Daiwa Infinitti la care nu reuseam sa dau drumul franei suficient de repede (nu am obisnuinta sa lucrez din mulineta cu revers). Asadar, pentru urmatorul concurs am schimbat lansetele cu unele mai elastice, am pus fire ceva mai elastice si mi-am vandut mulinetele cu bait-runner in favoarea unor Shimmano Ultegra cu front-bait, la care eliberarea franei este micrometrica (intr-o jumatate de tura trece de pe modul rigid pe bait). Rezultatul a fost net diferit. Nu pot spune ca de atunci nu am mai scapat niciun peste dar niciodata mai mult de 3-4 pe concurs (ca sa nu existe dubii, vorbesc de concursuri cu multi pesti intre 2-4 kg).
- lungimea forfacului? nu am crezut ca are importanta.
- mulinete folosesc cu bait
- mulinete folosesc cu bait
Mai bine sa taci si sa pari prost decat sa deschizi gura si sa inlaturi orice dubiu.
Pe mine ma dispera ciortanii astia care dau din cap ca taurii in disperare, imi vine sa le dau cu varful lansetei in cap.florentiniuga scrie: La un concurs pe MV2 am sesizat ca pierd la mal numerosi pesti, in special mai mici, care dadeau din cap foarte nervos. .
- georgemarian
- Veteran
sa stiti....am si eu o balta unde pescuiesc mai des ca este aproape,si predomina ciortani intre 1-3 kg,cand ii aduci la mal fac ca ''fiarele'' imi e si mila de ei prostuti mai rau se ranescLaurentiu scrie:Pe mine ma dispera ciortanii astia care dau din cap ca taurii in disperare, imi vine sa le dau cu varful lansetei in cap.florentiniuga scrie: La un concurs pe MV2 am sesizat ca pierd la mal numerosi pesti, in special mai mici, care dadeau din cap foarte nervos. .
sunt rai cei mici dar una din nedumeririle mele se afla in legatura cu cei mai marisori si "calmi". Aia de vin ca submarinele pana la mal. il ridici sa ia aer si apoi scapa...
Daca nu e intepat bine in buza de jos, ridicatul asta la aer e o greseala ! Cred ca majoritatea se uita prima oara cand zaresc pestele la suprafata apei, sa vada cum este intepat ! Daca nu vezi bine, sau vezi si consideri ca e intepat prost, fa tot posibilul sa-i tii firul in tensiune din lateralul pestelui, nu direct din fata !..si tineti lanseta in plan paralel cu apa nu perpendicular !xeno13 scrie:........il ridici sa ia aer si apoi scapa...
p.s.
Cei de la stationar cunosc mai bine treaba asta ptr. ca ei inteapa ridicand de varga si agatand pestii de buza superioara (care se stie ca este mai moale si predispusa la rupere). Tinerea verigii in lateral si in unghi cat mai mic cu apa permit o priza mai buna a carligului si micsoreaza sansele de rupere a buzei pestilor !
Dupa mine,cea mai mare importanta o are prezentarea monturii in apa.Daca nu e ok,apar rateurile,in larg sau in mal.
Era vorba despre faptul ca pestele scapa in mal ... iar prezentarea monturii n-are nici o treaba cu scapatul la mal ! Ca si termen, prezentarea monturii are treaba doar cu partea optica, de camuflaj, de pacalirea a pestelui sa atinga si sa absoarba momeala ! De partea cu autointeparea se ocupa mecanica monturii ! O montura care arata bine poate lucra prost ... si invers !bebe2011 scrie:Dupa mine,cea mai mare importanta o are prezentarea monturii in apa.Daca nu e ok,apar rateurile,in larg sau in mal.
M-am exprimat gresit,mecanica monturii este termenul exact,multumesc ptr.corectura.
Ciortanii sunt mai rai decat astia mari!Laurentiu scrie:Pe mine ma dispera ciortanii astia care dau din cap ca taurii in disperare, imi vine sa le dau cu varful lansetei in cap.florentiniuga scrie: La un concurs pe MV2 am sesizat ca pierd la mal numerosi pesti, in special mai mici, care dadeau din cap foarte nervos. .
Fir Intins!
- florentiniuga
- Master Admin
Nu in sensul ca au forta mai multa ci se zbat, opun mai multa rezistenta.