Localizarea crapului pe rauri!!!

lansetistii, de la carpfishing la feeder

Moderator: gor965

Scrie răspuns
Avatar utilizator
stefan_kwr
Veteran
Veteran
Mesaje: 683
Membru din: 25 Mar 2009, 21:23
Localitate: Craiova
Contact:

Localizarea crapului pe rauri!!!

Mesaj de stefan_kwr » 20 Ian 2011, 16:17

Schema de localizare a crapului pe rauri
Schema de localizare a crapului pe rauri
Asa cum deja stim, una din principalele sarcini si cheie de reusita ale unui partide de pescuit la crap este localizarea acestuia.
Exista o seama intreaga de teorii cu privire la zonarea baltilor si apelor curgatoare, la anumite zone sigure in care vom gasi mustaciosi, exista recomndari pentru praguri, zone de alimentare cu apa ale unei balti, zone de confluenta a 2 ape curgatoare, etc . Toate acestea se bazeaza pe observatii facute de-a lungul timpului de pescari pe malul apelor. Toate au o mare doza de adevar! Totusi pentru un pescar incepator este greu de interpretat o apa. De aceea va propune un studiu de caz - bazat pe o poza preluata de pe un site francez despre crap - studiu de caz in care vom explicita mai clar de ce si unde vom avea posibilitatea sa dam de locul de hranire -
odihna - patrulare a atit de doritului nostru prieten solzos .
Se reda in imaginea de mai sus - o zona de pescuit. S-au numerotat pe harta zonele de pescuit interesante - unde ar trebuii sa incercam de-al lungul partidei noastre de pescuit. Incercam sa explicam de ce fiecare zona este interesanta:
*Zona 1 - in aval de un arbore scufundat. Zona de protectie si de turbulenta. Crapul va gasi aici hrana necesara - oferita prin turbulenta crescuta a acestei zone - in plus isi va gasi intotdeauna adapost si camuflaj in structura arboricola scufundata. Zona necesita un echipament mai greu – in sensul in care firele vor fi usor supradimensionate - iar la inceputul drillului pescarul va cauta sa scoata crapul cit mai repede din zona de crengi imerse. In general daca crapul apuca sa intre in crengi - putem sa-i spunem "La revedere"
*Zona 2 - un cuptor sapat de curent in mal. Recomand plasarea unei lansete si in aceasta zona - pentru ca putem avea surpriza unor exemplare capitale - care isi au adapostul in astfel de cuptoare.
*Zona 3 - in aval de un prag de pietre. Logica de recomandare a unui astfel de loc este similara celei de la pct 1 - cu deosebire ca aici turbulenta fiind mai mare - iar protectia redusa , crapul va adopta astfel de zone numai pe perioada hranirii, altfel evitind stationari indelungate in astfel de zone.
*Zona 4 - o confluenta intre 2 ape curgatoare. O zona excelenta pentru crap - cu apa oxigenata, adinca si hrana din belsug. Lipsa vegetatiei si in general fundul spalat de mal - ofera facilitati diverse de nadire corespunzatoare . Una dintre cele mai "prinzatoare" zone din schema prezentata
*Zona 5 - este o consecinta a confluentei dntre rauri . Malul spalat din zona 4 se va depune si va crea o zona cu apa mica , tulbure si plina de sedimente in suspensie. Este recomandata pentru pescuitul de primavara - in acest loc apele incalzindu-se mai repede. Totodata cu o nadire corespunzatoare poate fi un loc propice pescuitului pe timp de noapte in verile calduroase
*Zona 6 - in general - in astfel de coturi pe care raul le face - pe partea exterioara a curburii - apa este adinca, iar pe malul opus apa este mai mica - datorita efectului de depunere de sedimente. Sigur in astfel de zone adanci exista gropane si praguri care trebuiesc cautate cu atentie! Cele mai prinzatoare locuri pe tot timpul verii .
*Zona 7 - iarasi o zona cu potential maxim . Apa adinca si prezenta unui mal de vegetatie abundent - face sa se intruneasca conditii propice pentru ca crapul sa stationeze si sa hraneasca aici. Camuflajul este asigurat de perdeaua de vegetatie iar curentul mai puternic pe exteriorul curburii raului oxigeneaza apa . Se pot planta cu succes monturile la 2-3 metri in fata perdelei de stuf – cu mentiunea unei griji sporite fata de eventualele tentative ale crapului de a-si cauta salvarea pe timpul drillului in perdeua de vegetatie.
*Zona 8 - in aval de o insula . Zona puternic turbionata si care ofera hrana din belsug.

Sursa: http://www.scribd.com

Avatar utilizator
Robert Gadau
junior
junior
Mesaje: 6
Membru din: 11 Iul 2011, 14:51
Localitate: Portile de Fier II
Contact:

Re: Localizarea crapului pe rauri!!!

Mesaj de Robert Gadau » 12 Iul 2011, 09:58

Foarte bun articolul,multam de postare. Ce coincidenta, locul in care ma duc eu la pescuit este exact ca in poza :) ...am sa caut crapul dupa schema ;). Fir intins !
De pe fundul apei, patru ochi priveste
Ce sa este oare ...?!
Este doua peste !

Avatar utilizator
syyd
membru activ
membru activ
Mesaje: 136
Membru din: 13 Noi 2010, 20:42

Re: Localizarea crapului pe rauri!!!

Mesaj de syyd » 15 Iul 2011, 22:21

multumim Stefane
foarte bun articolul. cu siguranta voi cauta aceste locuri .

Scrie răspuns

Înapoi la “Pescuitul la crap, fitofag si caras”