retete
Moderator: vali003
retete
cu toate ca nu prea am vazut in tara creveti de calitate , am sa va dau o reteta rapid.a , simpla dar foarte gustoasa. materii prime - creveti , cit mai mari posibil , 1kg. , usturoi 4 catei , ardei iute dupa gust , ulei de masline 4linguri , ojumatate de lamiie , 100 ml.vin sec , 3-4 fire de tarhon proaspat , 100 ml. de smintina . crevetii se spala la jet de apa , daca nu sint curatati se curata de coaja , se pun intrun servet sa se usuce , intro tigaie mare - de preferat ar fi un wok , se pune uleiul la incins , cind incepe sa scoata fum se pune usturoiul taiat marunt , se prajeste pt.3-5 secunde , se pune ardeiul iute si crevetii , se soteaza impreuna pentru3-4 min. , cind crevetii incep sa isi schimbe culoarea , in roz , se adauga vinul , lamiia , smintina , se pune sare dupa gust , se mai lasa sa fiarba impreuna 4-5 min. ,se scot crevetii pe un platou cald , se toaca tarhonul , se pune in tigaia de unde am scos crevetii , unde a ramas amestecul de vin ,lamiie si smintina , se pune tigaia inapoi pe foc , amestecind sa nu se prinda , se mai dau citeva clocote pina scade un pic lichidul si arata ca un sos , acest sos se toarna peste creveti si se serveste imediat merge excelent cu o garnitura de spaghete siun pahar de vin alb sec . pofta buna
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: retete
Am inteles eu gresit sau ai probleme de sanatate? Daca e asa, insanatosire grabnica, pentru ca pe aici a inceput sa ploua rau. Imi ploua in guravali003 scrie:sper sa va placa reteta de mai sus , saptamina viitoare ma reintorc la servici si poate am sa reusesc sa fac un material video.
retete
am facut cu o saptamina in urma o operatie de hernie , kamasan zice ca mi se trage de la crapii pe care ii prind , fara gluma , ma simt bine , am ceva dureri dar au sa treaca si pina la primavara am sa fiu apt de mers la peste , despre plouatul in gura , este o solutie , veniti aici la vara , faceti o cura de pescuit la greu , cu filmarile de rigoare , si alta cura dar care o sa va adauge citeva kg. numai de bine.
Bunaciune de stiuca la cuptor.
stiuca se curata, se spala,se taie rondele de aproxinativ 4-5 cm, se sareaza,iar apoi se aseaza intr-un bol,in care care se pune 1 pahar de vin alb sec si se baga la frigider unde se tine aproximativ 1 ora.in acest timp (cat sta stiuca la rece) taiem o ceapa mare rosie rondele,la fel procedam si cu 4 rosii, langa care mai taiem si 1 ardei gras(galben) si un ardei gras rosu.dupa 1 ora, scoatem stiuca de la frigider.Intr-o tava putin adanca,punem 2-3 cuburi de unt in care dupa ce s-au topit calim o ceapa taiata marunt.dupa ce ceapa a inceput sa se rumeneasca (devine sticloasa), se aseaza bucatile de stiuca,care in prealabil au fost date prin faina alba de grau.se prajesc bucatile de stiuca dar nu de tot(asa pe jumatate) presarandu-le cu condiment de peste,dupa care se scot si se pun pe o farfurie.in tava in care am calit ceapa si stiuca, punem apoi bucatile de ceapa rosie taiate rondele si bucatile de ardei.dupa ce au inceput sa se rumeneasca ,asezam cu grija bucatile de stiuca ce au fost calite in prealabil.peste bucatile de stiuca asezam frumos rondelele de rosii, adaugand si cateva masline mari negre.desfacem o cutie de pasta de rosii pe care o diluam cu putin ulei de masline si vin alb sec.bagam stiuca apoi la cuptorul(deja incins) dupa care, dupa 10 minute,turnam (uniform) peste stiuca, sosul de rosii (diluat cu ulei de masline si vin).cu aceasta ocazie, in tava,mai punem 2-3 catei de usturoi si o frunza de dafin.lasam totul la cuptor pana cand observam ca stiuca a capatat o crusta aurie si legumele sunt bine facute.scoatem apoi tava de la cuptor si radem peste ea niste parmezan (sau cascaval) cat timp stiuca este calda.se serveste calda, cu o garnitura de cartofi preparafi astefel:se curata 4-5 cartofi mai mari, se spala si se taie in 4.se pun la fiert intr-o oala unde se fierb doar pe jumatate.se scot cu grija si se prajesc apoi in putin unt.se scot cartofii si se presara cu putina boia (asa doar ptr aspect).pe un paltou,punem apoi cartofii peste care punem bucatile de stiuca.cu o lingura punem din tava si legumele (sosul format) si cateva rondele de lamaie pe marginea platoului.binenteles mujdeiul a fost deja preparat (si pus de catre sotie pe masa).scoatem din beci vinul alb sec si il punem pe masa alaturi de platou.Luam nevasta si copilul de manuta, ii urcam in pod si le luam scara.ne asezam la masa si ne cinstim in oglinda. Pofta buna!
Doru.Costin
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
alternativa
Cine nu are pod, inlocuieste stiuca(din reteta) cu salaul.Logic,nu?vali003 scrie:si cine nu are pod?????
Doru.Costin
file de salau
materii prime -pentru 10 portii- file de salau (dezosat, fara piele) 2kg. , 20 de creveti potriviti ca marime , sos alb bechamel 0,500 gr. , sos pesto 0,500 gr. , ojumatate de lingurita de ardei iute taiat marunt . . ,ulei de masline doua linguri , unt 0,100 gr. , faina 0,200 gr.. tehnica prepararii - fileurile de salau se taie in bucati de aprox. 100 gr. se sareaza si pipereaza dupa gust , se dau prin faina , se prajesc in amestecul de unt si ulei de masline ,uleiul bine incins cite un minut pe fiecare parte , se scot intro tava de cuptor , avind grija sa nu punem pestele inghesuit sa nu se farime , in aceeasi tigaie unde am prajit pestele , se pun si crevetii si se soteaza 2 min. pina se fac rozalii , se scot ,pe fiecare bucata de peste se pune un crevete , se incalzeste sosul alb , se toarna peste pestele cu creveti , se da la un cuptor incins la 200 celsius , se tine 6-7 min. , se scoate de la cuptor , se serveste ,in farfurii calde cite doua bucati de peste cu creveti , se pune deasupra , in momentul servirii , cite o lingura de sos pesto . sos alb - 0,500 gr.supa de peste sau apa , trei linguri de faina , 0,200ml smintina , 0,150 gr. unt , sare, piper, nucsoara, -se topeste untul intro craticioara , se adauga faina , se amesteca energic , cind faina incepe sa fiarba se toarna supa sau apa , se amesteca bine cu un tel , se pune sarea ,piperul si nucsoara se lasa sa fiarba , amestecind incontinu pentru 4-5 min , apoi se toarna smintina , se mai tine pe foc un minut , daca este prea groasa se mai dilueaza cu un pic de supa . acest sos se poate folosi si la prep. din peste si din pui . sos pesto -doua legaturi de basilic , 0.250ml.ulei de masline de calitate cit mai buna (presat la rece) , 4catei de usturoi mari , seminte de pin 0,150gr. sare piper dupa gust , doua linguri de zeama de lamiie, basilicul se toaca marunt impreuna cu uturoiul , se pun intrun food procesor se adauga uleiul de masline, semintele de pin , zeama de lamiie ,sarea piperul si se mixeaza pina ce totul devine un sos omogen . se scoate din procesor ,se poate folosi la prep. din peste , pui ,paste fainoase , fructe de mare . sper sa va descurcati . pofta buna
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
preparate din peste
mersi de ajutor
- Adrian Toader
- utilizator
- Mesaje: 46
- Membru din: 14 Ian 2008, 20:42
- Localitate: ploiesti
platica de Snagov
"Platica de Snagov ar merita o lunga disertatiune stiintifica in care s-ar spune numele ei pe latineste si multe alte amanunte foarte interesante despre naravurile si viata ei intima; cat despre noi, cunoscand aceasta interesanta fiinta numai in stare neinsufletita de friptura - sub care nu merita mai putzina luare aminte - ne vom cerca sa descriem prin ce mijloace un om cu gust o poate aduce la gradul cel mai inalt al suculentzei.......... aprinzi un focsor de surcele care scanteiaza vesel aducandu-ti veste buna si... daca din norocire, ai cu tine o platica de Snagov, proaspata si grasa... o crestezi de-a curmezisul cu cutitul pe amandoua laturile, o presari cu praf de sare, o pui pe un gratar, deasupra unui jaratic care o rumeneste incetisor, intorcand-o cand pe-o parte cand pe cealalta. Pe cand ea fumega sub dogorea carbunilor... tu nu pierzi timpul, ci storci intr-un vas zeama parfumata a mai multor lamai gustoase, o amesteci intr-o unda de untdelemn..., raspandesti d-asupra-i un oaches nor de piper si apoi, toate acestea impreuna, le batzi iute cu lingura, pana le prefaci intr-o spuma usoara si palid-aurie. Atunci, asterni platica pe un taler;torni peste dansa zeama spumoasa; acoperi cu un alt taler si, cand peste cinci minute vei gusta acest fel de mancare, ma prinz ca ai sa juri ca vestitul peste de mare rhombus pe care la cantat marele Juvenal, n-a putut sa aiba asa gust minunat ca platica de Snagov, intr-astfel gatita". Al. Odobescu, "Cateva ore la Snagov". Celor care doresc sa incerce reteta le urez pofta buna. Eu inca nu am prins platica , inca o mai caut. Dar o mai fi existand platica in lacul Snagov :?
Nu exista fericire de care sa-ti amintesti fara tristete...
- Adrian Toader
- utilizator
- Mesaje: 46
- Membru din: 14 Ian 2008, 20:42
- Localitate: ploiesti
retete
d-le kamasan aveti mare dreptate. din nefericire nu este singurul lucru rau care se intampla pe lacul Snagov. de curand am fost la o partida de pescuit la copca si am descoperit ca pe unele portiuni de teren s-au tras garduri pana la apa, ingradind astfel accesul in anumite zone (nu mai poti trece pe malul apei. :shock: si acum special pt. dvs.(binenteles, daca va place piftia de crap) :
1,5 kg. de crap, 1,5 litri de apa, 4-5 catei de usturoi, sare, 3 foi de dafin, un albus de ou. se curata pestele fara a i se indeparta capul (se scoate osul amar), coada si inatatoarele. se imparte in portii si, impreuna cu capul, se pun intr-o cratita cu apa, sare si foi de dafin. se fierb la foc potrivit, se ia spuma. cand pestele este fiert, se scoate, lasandu-se capul, care va fierbe in continuare pana cand zeama a scazut astfel incat luand o picatura intre degete, sa se simta gelatinoasa. la nevoie se pot adauga 1-2 foi de gelatina alba. feliile de peste se aseaza pe un platou adanc. in zeama se pune usturoiul pisat sau taiat felii subtiri (dupa preferinta), se fierbe intrun clocot, se drege cu albus batut spuma, se strecoara printr-o panza fina sau o sita deasa si se toarna deasupra pestelui. se tine la rece ca sa se inchege. se serveste cu salata de ardei copti, gogosari murati sau .... fara. mie mi-a placut foarte mult. crapul nu era prins de mine, l-am cumparat :oops:
1,5 kg. de crap, 1,5 litri de apa, 4-5 catei de usturoi, sare, 3 foi de dafin, un albus de ou. se curata pestele fara a i se indeparta capul (se scoate osul amar), coada si inatatoarele. se imparte in portii si, impreuna cu capul, se pun intr-o cratita cu apa, sare si foi de dafin. se fierb la foc potrivit, se ia spuma. cand pestele este fiert, se scoate, lasandu-se capul, care va fierbe in continuare pana cand zeama a scazut astfel incat luand o picatura intre degete, sa se simta gelatinoasa. la nevoie se pot adauga 1-2 foi de gelatina alba. feliile de peste se aseaza pe un platou adanc. in zeama se pune usturoiul pisat sau taiat felii subtiri (dupa preferinta), se fierbe intrun clocot, se drege cu albus batut spuma, se strecoara printr-o panza fina sau o sita deasa si se toarna deasupra pestelui. se tine la rece ca sa se inchege. se serveste cu salata de ardei copti, gogosari murati sau .... fara. mie mi-a placut foarte mult. crapul nu era prins de mine, l-am cumparat :oops:
Nu exista fericire de care sa-ti amintesti fara tristete...