problema rulare boilesuri
Moderator: florentiniuga
problema rulare boilesuri
buna,
am o intrebare legata de rularea boilesurilor.
am o masa de rulat de 18 mm.
am luat un pistol pentru boilesuri si l-am taiat exact cum explica baiatul de la SBS in emisiunea lui despre cum se fac boilesuri acasa.
dupa ce misc bilele de 5-6 ori pe masa de rulat acestea se desfac . am observat ca daca am pus un "carnat" din pistolul de boiles in masa de rulat inchisa, este mai mic cu aproximativ 1-2 mm fata de gaurile mesei.
as dori un sfat: sa mai tau din diuza de la pistolul de boiles deoarece nu am taiat destul sau mixul e un pic cam tare si din aceasta cauza se crapa sau se desface bila ?
multumesc anticipat. am sa incerc sa pun 2-3 poze ca sa intelegeti mai bine ce doresc sa spun.
am o intrebare legata de rularea boilesurilor.
am o masa de rulat de 18 mm.
am luat un pistol pentru boilesuri si l-am taiat exact cum explica baiatul de la SBS in emisiunea lui despre cum se fac boilesuri acasa.
dupa ce misc bilele de 5-6 ori pe masa de rulat acestea se desfac . am observat ca daca am pus un "carnat" din pistolul de boiles in masa de rulat inchisa, este mai mic cu aproximativ 1-2 mm fata de gaurile mesei.
as dori un sfat: sa mai tau din diuza de la pistolul de boiles deoarece nu am taiat destul sau mixul e un pic cam tare si din aceasta cauza se crapa sau se desface bila ?
multumesc anticipat. am sa incerc sa pun 2-3 poze ca sa intelegeti mai bine ce doresc sa spun.
- ciprian_f
- utilizator
- Mesaje: 22
- Membru din: 15 Mai 2011, 17:54
- Localitate: com. Corbu, Jud Constanta
- Contact:
Re: problema rulare boilesuri
problema este din cauza consistentei nadei
Re: problema rulare boilesuri
Eu nu ma pricep la rulat boilies-uri, dar logic mi-i s-ar parea sa-ti iasa cilindrice sau ovale daca problema ar fi de la diametrul carnatului (mai mic sau mai mare decat diametrul masei). Daca ti-i se sfarma, cred ca ai o problema la mix !
Re: problema rulare boilesuri
N-ai specificat ce fel de mix folosesti, facut de tine sau cumparat de la o firma. De obicei se desfac bilele cand ai taiat prea tare diuza de la carnat si acesta iese prea gros ptr. masa respectiva. Nu stiu exact cat trebuie sa aiba interiorul diuzei ptr. masa de 18, din ce folosesc eu, la masa de 20 trebuie diametrul interior al diuzei sa fie de 17,5, chiar daca se recomanda diuza de 18,2! Incearca, atunci cand iese carnatul, sa misti pistolul mai repede, astfel incat sa iasa carnatul mai subtire, sa nu apuce sa se preseze si sa iasa gros.
Re: problema rulare boilesuri
Daca se crapa inseamna ca pasta este prea tare. Incearca sa mai adaugi oua.
Re: problema rulare boilesuri
Din experienta mea, carnatul tre` sa aiba diam. cu 4 mm mai mic decat cel al mesei.
I Fish. Therefore I am.
Re: problema rulare boilesuri
@jogo: problema e ca eu fac solubile si am pus lapte de porumb.
@nelutu: am masurat, diuza are diametrul interior 16 mm . am sa tau alta incat sa iasa de 14-15 mm.
acuma ca mi-ati zis ca trebuie sa fie mai mic diametru m-am intrebat de ce si incep sa realizez ca daca e de acelasi diametru "carnatul" ca si masa, in urma taierii rezulta un mic "surplus" in fiecare canal care face bila mai mare decat cum a iesit "carnatul" initial. multumesc mult de sfaturi, am sa incerc.
@nelutu: am masurat, diuza are diametrul interior 16 mm . am sa tau alta incat sa iasa de 14-15 mm.
acuma ca mi-ati zis ca trebuie sa fie mai mic diametru m-am intrebat de ce si incep sa realizez ca daca e de acelasi diametru "carnatul" ca si masa, in urma taierii rezulta un mic "surplus" in fiecare canal care face bila mai mare decat cum a iesit "carnatul" initial. multumesc mult de sfaturi, am sa incerc.
Re: problema rulare boilesuri
Folosesti un mix facut de tine? Exista posibilitatea ca granulatia mixului sa fie prea mare, si normal, se crapa, a doua posibilitate este cea descrisa mai sus, pasta sa fie deshidratata si se crape la rulat.c76 scrie:@jogo: problema e ca eu fac solubile si am pus lapte de porumb.
@nelutu: am masurat, diuza are diametrul interior 16 mm . am sa tau alta incat sa iasa de 14-15 mm.
acuma ca mi-ati zis ca trebuie sa fie mai mic diametru m-am intrebat de ce si incep sa realizez ca daca e de acelasi diametru "carnatul" ca si masa, in urma taierii rezulta un mic "surplus" in fiecare canal care face bila mai mare decat cum a iesit "carnatul" initial. multumesc mult de sfaturi, am sa incerc.
Daca spui ca faci solubile, mareste volumul de apa din raportul cu laptele de porumb cu 10 %\ kg de mix. Experimenteaza mai intai pe 100g.
Problema asta am avut-o cand m-am ambitionat sa fac bile doar din soia . Din pacate am stricat multe kg pana sa-mi dau seama ca tot ce trebuia erau 2-3 oua in plus
Succes la rulat !
Re: problema rulare boilesuri
Eu am marele avantaj ca mi le pot prelucra eu palniile ptr. pistol, din bara de teflon, incep cu o cota mica, sa zicem cu 4,5 mm mai mica decat marimea mesei si maresc gaura pana cand bilele rulate ies perfect sferice.
Re: problema rulare boilesuri
si daca nu ies sferice tot compacte ies ? deci nu se sparg nu ? ca ale mele in lateral unde sunt taiate acolo se dezlipeste mixul. s-ar putea sa aiba dreptate Jogo totusi. incerc diseara.
Re: problema rulare boilesuri
Nu uita sa lasi si pasta de boiles la dospit mai mult timp,ai putea lasa si chiar de pe o zi pe alta si cand faci pasta o lasi mai moale initial ca ea dupa ce o sa absoarba lichidele o sa capete consistenta dorita.Sfatul meu este sa lasi pasta mai mult timp la dospit invelita in folie sau punga de plastic la frigider(nu in congelator).Cred ca problema ta este strict legata de pasta de boiles si nu de diametrul diuzei care oricum ar fii nu ar avea voie sa sfarame pasta.Incearca si zii si tu rezultatul aici pe forum
- Costel Jambu
- senior
- Mesaje: 314
- Membru din: 15 Sep 2009, 15:36
- Localitate: Bacau
- Contact:
Re: problema rulare boilesuri
Salut.
Si eu sunt incepator in prepararea bilellor acasa.
Eu fac bilele dintr-un mix facut de mine,cu ingrediente cumparate din magazinele de specialitate,si nu numai.
Aceeasi problema am avut-o si eu anul trecut.Eu am rezolvat-o,si incerc sa-mi dau si eu cu parerea,poate te pot ajuta.
Eu cred ca sunt 2 lucruri care trebuie sa le faci pentru a nu-ti mai crapa bilele.Primul lucru,si cel mai important ,este ca trebuie sa umbli la mix.Acesta trebuie sa contina mai multi agenti de legatura.Eu am rezolvat problema utilizand mai multa faina de soia sau concetrat proteic de soia(sau ambele impreuna).Mai poti adauga si ceva faina de sange,care este un liant excelent.
A doua problema ar fi taierea incorecta a diuzei pentru carnat.In functie de componenta mixurilor,diuzele se taie diferit.Nu e o regula generala(asta am observat),adica pt. o bila de 18mm ,varful diuzei nu are un stas.Eu am taiat diuza mai putin,si dupa 1-2 carnati,am mai taiat(cate max. 1mm la fiecare taiere),pana am obtinut bilele perfect sferice.
Cele 2 cazuri(consistenta mixului si diametrul diuzei) sunt strans legate unul de celalalt.Ca sa obtii bile perfect rotunde si fara sa-ti crape,cele 2 probleme trebuie remediate.
Eu asa am facut si ,sicer iti spun,am reusit sa obtin bile perfect rotunde si fara a se crapa.
Sper sa-ti fi fost de ajutor.
Numai bine.
Si eu sunt incepator in prepararea bilellor acasa.
Eu fac bilele dintr-un mix facut de mine,cu ingrediente cumparate din magazinele de specialitate,si nu numai.
Aceeasi problema am avut-o si eu anul trecut.Eu am rezolvat-o,si incerc sa-mi dau si eu cu parerea,poate te pot ajuta.
Eu cred ca sunt 2 lucruri care trebuie sa le faci pentru a nu-ti mai crapa bilele.Primul lucru,si cel mai important ,este ca trebuie sa umbli la mix.Acesta trebuie sa contina mai multi agenti de legatura.Eu am rezolvat problema utilizand mai multa faina de soia sau concetrat proteic de soia(sau ambele impreuna).Mai poti adauga si ceva faina de sange,care este un liant excelent.
A doua problema ar fi taierea incorecta a diuzei pentru carnat.In functie de componenta mixurilor,diuzele se taie diferit.Nu e o regula generala(asta am observat),adica pt. o bila de 18mm ,varful diuzei nu are un stas.Eu am taiat diuza mai putin,si dupa 1-2 carnati,am mai taiat(cate max. 1mm la fiecare taiere),pana am obtinut bilele perfect sferice.
Cele 2 cazuri(consistenta mixului si diametrul diuzei) sunt strans legate unul de celalalt.Ca sa obtii bile perfect rotunde si fara sa-ti crape,cele 2 probleme trebuie remediate.
Eu asa am facut si ,sicer iti spun,am reusit sa obtin bile perfect rotunde si fara a se crapa.
Sper sa-ti fi fost de ajutor.
Numai bine.
1 Aprilie...Ziua Nationala A Romaniei!