reglare frina
Moderatori: gor965, florentiniuga
reglare frina
Am tot cautat si nu am gasit nimic
Cum fac sa reglez frina mulinetei in asa fel incit in timpul pescuitului sa nu am surpriza sa se rupa firul?
Mentionez ca pescuiesc pe Dunare in general cu fire subtiri 0,18-0,20 si risc daca intra un ciortan sa rupa firul.
Multumesc anticipat
Cum fac sa reglez frina mulinetei in asa fel incit in timpul pescuitului sa nu am surpriza sa se rupa firul?
Mentionez ca pescuiesc pe Dunare in general cu fire subtiri 0,18-0,20 si risc daca intra un ciortan sa rupa firul.
Multumesc anticipat
Re: reglare frina
In mod normal frana se regleaza la 1 treime din rezistenta firului ! Si doar 1/3 ,ptr ca intervine frecarea cu inelele care modifica modul de transmitere a tensiunii in fir ,la tractiune !cosmake scrie:Am tot cautat si nu am gasit nimic
Multumesc anticipat
Ori incerci la mana sa-ti reglezi frana ,tragand de firul care-i trecut deja prin toate inelele ,ori masori cu un cantar greutatea la care te-ai hotarat s-o reglezi ! Efectiv legi firul de un cantar si tragi pana iti arata o treime din cat rezista firul...cand ajunge la valoarea aia slabesti frana ca sa poata pleca firul !
deci sa zic asa
daca pe rola zice ca firul tine 2,6 kg
pun mulineta pe lanseta, trec firul prin inele, leg o sticla de 1 l cu apa la capat si o ridic.
apoi desfac frina pina cind sticla incepe sa cada
pun mulineta pe lanseta, trec firul prin inele, leg o sticla de 1 l cu apa la capat si o ridic.
Teoretic 1 kg ,nu inseamna 1 L de apa ...practic , poti face si cu sticla respectiva cateva incercari sa vezi cum lucreaza frana !cosmake scrie:deci sa zic asa
- Dan Mitranescu
- Partener
Incearca sa te obisnuiesti sa reglezi frana cu degetul aratator de la mana cu lanseta.
Frana se lasa cat mai moale ,suficient insa pentru a realiza inteparea, iar apoi cu degetul aratator se apasa direct pe tambur pentru cea mai "de finete'' frana.
Totodata incearca sa asociezi forta de rupere a firului cu tensiunea din lanseta tinuta oblic , nu cu frana mulinetei.
Asa iti vei forma un reflex de franare cu degetul pe tambur mult mai eficient decat cel de pe mulineta ,indiferent cat de "perfecta" este aceasta.
Frana se lasa cat mai moale ,suficient insa pentru a realiza inteparea, iar apoi cu degetul aratator se apasa direct pe tambur pentru cea mai "de finete'' frana.
Totodata incearca sa asociezi forta de rupere a firului cu tensiunea din lanseta tinuta oblic , nu cu frana mulinetei.
Asa iti vei forma un reflex de franare cu degetul pe tambur mult mai eficient decat cel de pe mulineta ,indiferent cat de "perfecta" este aceasta.
- Dan Mitranescu
- Partener
... si inca ceva : nu va mai uitati ce scrie pe rolele de fir la rezistenta de rupere !
Un fir este bine sa il verificam cu "ce face" nu cu "ce zice".
Cele mai serioase fire de pe piata sunt intrecute "din tipar" de cateva zeci de modele similare.
Un fir este bine sa il verificam cu "ce face" nu cu "ce zice".
Cele mai serioase fire de pe piata sunt intrecute "din tipar" de cateva zeci de modele similare.
- Dan Mitranescu
- Partener
Incearca sa ridici sticla aia de 1kg cu şoc si ai sa ai o surpriza !cosmake scrie:deci sa zic asa
Poti sa incerci si cu una de jumatate de kg si ai sa ai aceiasi surpriza !
Acest "şoc" ne da noua calculele peste cap ... pentru ca pestii se folosesc de el.
Acest "şoc" ne da noua calculele peste cap ... pentru ca pestii se folosesc de el.
ASA E DANE,SUNT FOARTE INTELIGENTI,M-AI TII MINTE CAND NE-A FUGIT ALA CU INAINTASUL?
ASA E DANE,SUNT FOARTE INTELIGENTI,M-AI TII MINTE CAND NE-A FUGIT ALA CU INAINTASUL?
Dane spune-mi daca gresesc :Dan Mitranescu scrie:Incearca sa ridici sticla aia de 1kg cu şoc si ai sa ai o surpriza !cosmake scrie:deci sa zic asa
Poti sa incerci si cu una de jumatate de kg si ai sa ai aceiasi surpriza !
Socul ala dezvolta o tensiune mai mare in fir si chiar daca frana e destul de slabita ca sa-l poata prelua in mod direct , din cauza frecarii firului cu inelele ,respectiva tensiunea nu mai ajunge pana sus in tambur (decat mult diminuata ca sa poata "activa " frana) ! In cazul socurilor , initial toata tensiunea e preluata de bucata de fir de pana in varful lansetei !
din cite inteleg (pe linga faptul ca trebuie sa fi un bun pescar) mai corect ar fi sa fac testul direct pe mulineta fara sa o mai pun pe bat? Dar tot am o nelamurire daca fac testul cu soc este clar ca va lua fir de fiecare data. Ideea este ca atunci cind se da un soc firul sa nu cedeze si frina mulinetei sa-si faca treaba eliberind firul, plus ca un peste in apa datorita fortelor (daca are 5 kg pe uscat) este mult mai usor ca sa zic asa
stiu ca se exagereaza cu inscrisurile de pe role si cu grosimea firului in unele cazuri dar cred ca este totusi un punct de plecare
P.S. Dane din ceea ce zici tu cu degetul nu cred ca ma voi obisnui vreodata deoarece nu ma duc asa des ca si tine si nici nu prind atita peste incit sa imi intre in reflex chestia asta eu fiind pescar mai mult de apa curgatoare - Jiu, Dunare
asa ca prefer sa fac testul cu sticla
stiu ca se exagereaza cu inscrisurile de pe role si cu grosimea firului in unele cazuri dar cred ca este totusi un punct de plecare
P.S. Dane din ceea ce zici tu cu degetul nu cred ca ma voi obisnui vreodata deoarece nu ma duc asa des ca si tine si nici nu prind atita peste incit sa imi intre in reflex chestia asta eu fiind pescar mai mult de apa curgatoare - Jiu, Dunare
asa ca prefer sa fac testul cu sticla
@Cosmake
Acuma pe bune ...daca-ti faci reglajele de acasa , pe balta nu mai umbli deloc la frana ?
Eu umblu cred de zeci de ori in cateva ore si tine cont ca reglajul la 1/3 din rezistenta firului este unul care sa preintampine ruperea la socuri a firului ,dar nu-ti garanteaza ca pestele face "socul" la cre te astepti ,ca doar nu stie ce fir aia si la cat ai reglat frana . Basca ,daca poate lua fir si pescuiesti printre obstacole ,nici nu-i mai vezi culoare fara sa umbli la frana !
Acuma pe bune ...daca-ti faci reglajele de acasa , pe balta nu mai umbli deloc la frana ?
Eu umblu cred de zeci de ori in cateva ore si tine cont ca reglajul la 1/3 din rezistenta firului este unul care sa preintampine ruperea la socuri a firului ,dar nu-ti garanteaza ca pestele face "socul" la cre te astepti ,ca doar nu stie ce fir aia si la cat ai reglat frana . Basca ,daca poate lua fir si pescuiesti printre obstacole ,nici nu-i mai vezi culoare fara sa umbli la frana !
nu prea am inteles fraza astaDan Mitranescu scrie: Totodata incearca sa asociezi forta de rupere a firului cu tensiunea din lanseta tinuta oblic , nu cu frana mulinetei.
nu te supara pe mine ca sint insistent
Se refera la faptul ca pescarul poate aprecia mai bine tensiunea in fir daca se uita la curbura lansetei , si nu asteptand sa "cante" frana !cosmake scrie:nu prea am inteles fraza astaDan Mitranescu scrie: Totodata incearca sa asociezi forta de rupere a firului cu tensiunea din lanseta tinuta oblic , nu cu frana mulinetei.
nu te supara pe mine ca sint insistent
gor in general nu umblu
de obicei pina nu de mult frina era strinsa la maxim si daca scoteam pestele in forta bine daca nu adio, rupea si gata
si foloseam fire cit mai groase - motiv pentru care nici nu prindeam cine stie ce
de citiva ani incerc sa folosesc fir cit mai subtire cu un singur nod si ala cel cu care leg acul in rest momitor blocat cu opritor la distanta dorita fata de ac
de obicei pina nu de mult frina era strinsa la maxim si daca scoteam pestele in forta bine daca nu adio, rupea si gata
si foloseam fire cit mai groase - motiv pentru care nici nu prindeam cine stie ce
de citiva ani incerc sa folosesc fir cit mai subtire cu un singur nod si ala cel cu care leg acul in rest momitor blocat cu opritor la distanta dorita fata de ac
tu vorbesti de pescari nu de novici ca minegor965 scrie: Se refera la faptul ca pescarul poate aprecia mai bine tensiunea in fir daca se uita la curbura lansetei , si nu asteptand sa "cante" frana !
oricum va multumesc mult
mi-am facut o idee despre ceea ce am de facut
concluzia este sa fac testul cu sticla cu mulineta fara sa o pun pe batul lansetei si pe balta sa ma folosesc de deget pentru o stringere mai eficienta daca este cazul (agatatura)