Bobinare tambur Biomaster 8000 XTB

Moderatori: gor965, florentiniuga

Scrie răspuns
mirceasd
Veteran
Veteran

Bobinare tambur Biomaster 8000 XTB

Mesaj de mirceasd » 17 Feb 2011, 15:30

Va salut cu respect ,
Am rugamintea sa ma povatuiti cum bobinati dvs aceste mulinete ,sau cum credeti dvs ca se pot bobina in mod corect aceste mulinete in comparatie cu Ultegra 5500 XTB.
Iata si motivele:
- ambele au un sanfren la capatul din fata al tamburului ,snfrenele difera ca marime corespunzator cu dimensiunile tamburilor;
- pe schita si garantia sosita odata cu mulinetele scrie intr-o engleza mai " stramba" ca tamburul se mulineaza pana la marginea inclinata(sanfren) ,in caz contrar monofilamentul va face "coils"=peruci;
- eu in neghiobia mea bobinam Ultegra 5500 XTB pana la rasul buzei exterioare (ma rog 0,5 mm mai jos) a tamburului ,am aruncat de ceva ori cu fire de 0.25 si 0.22 si nu am facut peruci (INCA!);
- dupa bobinaj ramanea un perete de monofilament ,intrucat cursa tamburului este pana la buza inferioara a sanfrenului si un pic de spatiu liber intre monofolament si buza tamburului - dar asta nu a cauzat niciodata peruci sau desfasurari nedorite de pe tambur;
- m-am chiombit pana mi-au cazut pleoapele pe youtube si am vazut la M. Hutchinson modul de bobinare al mulinetelor folosite de el ,printre care si un Navi 8000 XTA ( nu tine smecheria ca ala are un tambur cu un sanfren numai de 1 max 1,5 mm daca imi aduc bine aminte ) si o Ultegra 5500 XTB bobinata in acelasi mod cum o bobinam eu pe a mea.
Avand in vedere cele de mai sus credeti ca ar trebui sa bobinez si Biomasterul tot la fel la rasul buzei tamburului (din cauza dimensiunii spatiul dintre peretele de monofilament si buza exterioara a tamburuluieste considerabil mai mare decat la 5500 XTB) ???? :-?
Rog ajutor.
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.

Costel Jambu
senior
senior

Re: Bobinare tambur Biomaster 8000 XTB

Mesaj de Costel Jambu » 17 Feb 2011, 20:48

Salut.
Nu o fi vorba cumva despre reglarea inaltimii tamburului cu ajutorul saibelor de sub tambur?
Eu mi-am cumparat niste mulinete Navi xta 8000 ,sh,si mi-au venit reglate conic de catre fostul posesor.Chiar ieri am umblat la ele,punand un fir mai mic, 0.25 ,fata de cel de dinainte de 0.35 .Nu mi-a placut cum era asezat firul,conicitatea lui.Pe partea de jos a tamburului era adunat mai mult fir si pe cea de sus firul nu mai atingea buza cu sanfren,atunci cand era plin.Nu atingea buza exterioara a sanfrenului.Am mai scos niste saibe,2 groase si 1 subtire, si s-a reglat.In acest fel tamburul nu mai urca atat de mult.Initial scosesem mai multe saibe ,dar nu aduna firul pe partea de jos a tamburului,ramanea loc.Nu mult ,dar ramanea.Fostul proprietar mi-a spus ca a facut acest reglaj pentru a obtine distanta mai mare in aruncare.Corect,este si logic.Dar tamburul propriu-zis(gol) nu are conicitate si ramanea loc pe partea superioara.
Tind sa cred ca problema ta e de la saibe,deoarece am patit acest lucru si la o mulineta Okuma Axeon.Mi-am cumparat-o din magazin,noua,si cand am pus fir pe ea,surpriza.Avea conicitate inversa(varful de con in jos),sau poate ca era tamburul cu o anumita conicitate ,dar firul in comparatie cu marginile tamburului dadea senzatia de con intors.Nu foarte tare dar se vedea.Am pus o saiba (mi-au venit 2 saibe separat) si am rezolvat problema.
Daca te ajuta in vreun fel postarea mea,foarte bine.
Numai bine.
PS.: chiar daca la inceput ,firul va aluneca pe partea inferioara a sanfrenului spre interior,nu cred ca e vreo problema pentru ca oricum acolo vine umplutura.Sau daca nu e umplutura,oricum nu vei ajunge la firul acela niciodata...cred(caz extrem).
1 Aprilie...Ziua Nationala A Romaniei!

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 17 Feb 2011, 21:02

Teoria ar fi buna dar are o hiba:asta bobineaza perfect paralel deci aceeasi cantitate si la fusta si la buza tamburului ,atat de precis ca daca te uiti dinspre buza prin spatiul dintre monofilament si sanfren ,vezi monofilamentul ca un perete compact.
Am facut si o incercare ,am pus 2 saibe si a bobinat conic ,baza mare la fusta ,baza mica la buza ,la diametru maxim de bobinare pe fusta in partea din fata depasea doar un pic buza sanfrenului.
Ma gandesc ca nu aceasta ar fi solutia gandita de fabricant caci in acest caz le-ar fi facut din prima sa bobineze asa conic.
Deci mai caut raspunsuri.
Multumesc pentru sugestii si fire intinse.

mariusangler
senior
senior

Mesaj de mariusangler » 17 Feb 2011, 21:45

mirceasd scrie:Teoria ar fi buna dar are o hiba:asta bobineaza perfect paralel deci aceeasi cantitate si la fusta si la buza tamburului ,atat de precis ca daca te uiti dinspre buza prin spatiul dintre monofilament si sanfren ,vezi monofilamentul ca un perete compact.
Am facut si o incercare ,am pus 2 saibe si a bobinat conic ,baza mare la fusta ,baza mica la buza ,la diametru maxim de bobinare pe fusta in partea din fata depasea doar un pic buza sanfrenului.
Ma gandesc ca nu aceasta ar fi solutia gandita de fabricant caci in acest caz le-ar fi facut din prima sa bobineze asa conic.
Deci mai caut raspunsuri.
Multumesc pentru sugestii si fire intinse.
Mircea ,fabricantul a lasat solutia reglajului,la latitudinea utilizatorului.Fisher are acele mulinete de la mine si la fiecare am avut nevoie de cam doua ore pentru a obtine ce voiam.Si vreau sa spun ca s-a simtit enorm la obtinerea distantelor suplimentare fata de cum au venit reglate de fabrica.Hutchinson chiar stie ce zice,cand afirma faza cu reglajul conic pe tamburi.
@Fisher
Chiar daca ai observat ca firul intra mai mult sub capatul superior al tamburului,nu influenteaza cu nimic ,desfasurarea lui de pe tambur.Ar fi trebuit sa lansezi de cateva ori cu reglajele facute de mine si apoi sa vezi daca e nevoie de schimbari.Inainte de firul de 0,35,am avut 0,25 pe care l-a asezat exact cum am dorit.Insa am observat ca daca se foloseste un fir sarmos,asezarea pe tambur lasa mult de dorit.Sa stii ca in general,cam toti tamburii de la mulinetele Shimano au conicitatea din constructie,nu mare dar daca masori dametrul exterior ai sa vezi ca asa este.La Daiwa insa sint drepti si este indicat ca asezarea firului sa se faca perfect drept ,in caz contrar se fac peruci.
Team Select Baits Romania

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 17 Feb 2011, 22:21

Ma gandeam ca aceasta solutie nu cred ca ar fi cea optima in cazul meu doar ,pe mulinetele acestea XTB ,pentru ca si eu am experimentat pe XTA faza cu bobinarea conica (care sincer mie nu mi-a placut) pentru scurt timp.Mie abia atunci imi facea peruci cand fortam la lansaj ,secretul l-am aflat numai dupa ce am folosit si un Windcast pe aceeasi lanseta ( imi facea de asemenea peruci) ,un NG de 3 lbs. Secretul era lanseta.De atunci pe ea am folosit numai mulinete cu tambur cu conicitate inversa sau fara conicitate.
Multumesc pentru sfaturi.
Mai astept opinii.
Fire intinse.

Costel Jambu
senior
senior

Mesaj de Costel Jambu » 18 Feb 2011, 01:50

mariusangler scrie: Mircea ,fabricantul a lasat solutia reglajului,la latitudinea utilizatorului.Fisher are acele mulinete de la mine si la fiecare am avut nevoie de cam doua ore pentru a obtine ce voiam.Si vreau sa spun ca s-a simtit enorm la obtinerea distantelor suplimentare fata de cum au venit reglate de fabrica.Hutchinson chiar stie ce zice,cand afirma faza cu reglajul conic pe tamburi.
@Fisher
Chiar daca ai observat ca firul intra mai mult sub capatul superior al tamburului,nu influenteaza cu nimic ,desfasurarea lui de pe tambur.Ar fi trebuit sa lansezi de cateva ori cu reglajele facute de mine si apoi sa vezi daca e nevoie de schimbari.Inainte de firul de 0,35,am avut 0,25 pe care l-a asezat exact cum am dorit.Insa am observat ca daca se foloseste un fir sarmos,asezarea pe tambur lasa mult de dorit.Sa stii ca in general,cam toti tamburii de la mulinetele Shimano au conicitatea din constructie,nu mare dar daca masori dametrul exterior ai sa vezi ca asa este.La Daiwa insa sint drepti si este indicat ca asezarea firului sa se faca perfect drept ,in caz contrar se fac peruci.
Salut.
Fiecare mulineta pe care mi-ati trimis-o are in fiecare cutie o pungulita in care se tin saibele.Cum le-am scos,de pe fiecare mulineta ,le-am pus pe fiecare in pungulita aferenta,cu semn.Deci voi sti ,daca nu imi place ce am facut,ce sa pun la loc pentru a ajunge la reglajul initial facut de dvs.Experimentez.Si cum se indreapta cat de cat vremea voi merge sa le testez in aruncari.
Numai bine.
PS.: scuze de offtopic.Sper sa va rezolvati problema.Ideal ar fi ca tamburul sa se ridice si sa coboare(sa-si regleze inaltimea ) in functie de cum firul inainteaza pe buza sanfrenului,direct proportional cu umplerea sau golirea tamburului)-practic imposibil.
1 Aprilie...Ziua Nationala A Romaniei!

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 18 Feb 2011, 12:53

Pare ca Biomaster 8000 XTB se bobineaza la fel cu Ultegra 14000 XTB
Fişiere ataşate
Ultegra 14000 XTB.JPG

norisss
junior
junior

Mesaj de norisss » 20 Sep 2011, 18:26

salut,

Am cumparat si eu un Biomaster 8000 XTB.Vreau sa vad cum ma obisnuiesc cu frana pe fata fata de BBLC-urile mele.I-ai dat de cap cu bobinarea?Cum e mai bine sa asezi firul pe ele?

Eu cand am bobinat prima data a strans foarte mult fir spre varful tamburului.Am adaugat o saiba groasa si 2 subtiri si acum totul pare Ok, adica fara vreo conicitate.Ai aruncat cu ele? Ceva impresii?

Orice pont imi mai dai despre ele e binevenit.

merci.

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 20 Sep 2011, 21:00

Bobineaza pe drept pana la sanfren exact asa cum se vede in poza si nu o sa ai peruci.
Fire intinse,

mirceasd
Veteran
Veteran

Mesaj de mirceasd » 23 Sep 2011, 13:01

Scrie răspuns

Înapoi la “Mulinete”