Retete de mamaliga
Re: Retete de mamaliga
Multumesc pentru sfaturi florentin am sa tin cont de aceste detali
Re: Retete de mamaliga
2 parti malai,1parte faina o amestec cu putina apa,pana capata consistenta galustilor,dupa care pun "galustile"la fiert.La scot din apa le las sa se raceasca,pun esenta in fiecare si le invelesc in carpa umeda.Am avut zile cand am fost singura de pe balta, care am prins crap.De altfel recordul meu la crap a fost la mamaliga:).11kg
Re: Retete de mamaliga
Folosesc des mamaliga la pescuit in tot felul de combinatii cu rezultate bune ,dar de multe ori daca ne complicam prea mult nu avem totdeauna rezultatele scontate.
La Dunare prindeam binisor la placuta incarcata cu mamaliga dupa reteta mea si a colegilor mei ,dar un mos de langa noi,de prin partea locului[Pescari-Berzeasca] scotea crap si caras aproape unul dupa altul.Dadea si el la mamaliga si nu stiam ce naiba punea in ea ca prindea asa de bine.
Cum prieteniile pe malul apei se leaga usor,dupa ce am pus la bataie niste cutii de bere ne-a spus marele secret.
Dupa ce facea o mamaliga normala ca la sat,o framanta cu lapte afumat ce era fiert separat intr-o oala veche care afuma rau laptele,fara alte ingrediente.Facea doar cat trebuia pt. o zi.Cand o miroseai de durea nasul de mirosul de lapte afumat dar culmea era pe gustul pestilor.
La Dunare prindeam binisor la placuta incarcata cu mamaliga dupa reteta mea si a colegilor mei ,dar un mos de langa noi,de prin partea locului[Pescari-Berzeasca] scotea crap si caras aproape unul dupa altul.Dadea si el la mamaliga si nu stiam ce naiba punea in ea ca prindea asa de bine.
Cum prieteniile pe malul apei se leaga usor,dupa ce am pus la bataie niste cutii de bere ne-a spus marele secret.
Dupa ce facea o mamaliga normala ca la sat,o framanta cu lapte afumat ce era fiert separat intr-o oala veche care afuma rau laptele,fara alte ingrediente.Facea doar cat trebuia pt. o zi.Cand o miroseai de durea nasul de mirosul de lapte afumat dar culmea era pe gustul pestilor.
Re: Retete de mamaliga
foarte buna asta cu laptele si este si usor de facut da am o intrebare are ceva daca este lapte cumparat de la magazin ??stim cu toti ca cel cumparat nu se compara cu cel de tara
- cris71tian72
- senior
- Mesaje: 250
- Membru din: 01 Apr 2008, 18:11
Re: Retete de mamaliga
reteta mea. 2parti malai 1parte faina de griu le pun intrun vas hiena ,un virf de cutit sare neiodata 3 linguri zahar. adaug apa de ploaie pina se face ca un terci bag vasul la cuptorul cu microunde si din 2 in 2 minute omogenizez astfel pot ajunge la consistenta dorita. aceasta reteta am gasito in revista pescar modern.
Re: Retete de mamaliga
dediu scrie:foarte buna asta cu laptele si este si usor de facut da am o intrebare are ceva daca este lapte cumparat de la magazin ??stim cu toti ca cel cumparat nu se compara cu cel de tara
Nu cred ca ar avea ceva laptele de la magazin,cred ca mai mult conteaza gustul de lapte afumat.Simtul principal al pestilor la hranire este totusi mirosul,o nada pe placul lor ii poate atrage de la mare distanta.
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Retete de mamaliga
E o logica in treaba asta. De obicei ne ferim sa folosim chestiile afumate, la fel cum ne ferim sa punem mana pe momeala dupa ce am fumat. Stiu ca ma contrazic in ceea ce sustineam de curand legat de fumat dar acolo intervin si alte elemente, cum ar fi benzenul, formaldehida, nicotina, etc. Ratiunea ne spune ca vietuitoarele se feresc de fum si foc. Uitam ca in lumea acvatica nu exista foc ?! Pentru pesti exista totusi emanatiile rezultate din descompunerea elementelor organice, precum si emanatiile din scoarta terestra, de cele mai multe ori de natura termala si/sau minerala. Toate acestea au o compozitie bogata in hidrocarburi, bioxid de carbon si sulf. Ciudat, insa stim ca acestea sunt conditiile ideale pentru aparitia unor infloritoare culturi de microorganisme, bogata sursa de hrana pentru puietul de peste dar si pentru crustaceele si larvele care fac parte din meniul crapului. Poate acestea sa fie cauzele pentru care "afumatura" este perceputa altfel de catre acesta, sugerandu-i mai mult prezenta unei surse de hrana, decat un potential pericol, asa cum este perceputa de catre vietuitoarele terestre.
Re: Retete de mamaliga
Domnule Florentin, superba postare. Cred ca ii printre cele mai bune, si documentate postari pe care leam citit pana acuma. Mi s-a intamplat si mie un lucru pe care il consideram ciudat pana sa citesc ce ati scris dumneavoastra aici. Am patzit de cateva ori, cand, se termina mamaliga si "nu ne dadeam niciunul rand la facut alta" , inghesuindu-ne sa radem cu cutitul de pe ceaun mamaliga, ce ramanea pe fund,acea mamaliga aproape arsa, maronie cu miros de sfara (toti gandeam , haaiii inca un caras si dupaia facem mamaliga ), si totusi prindeam cel putin la fel de bine. Si inca ceva ash dorii sa va mai spun, de fapt sa va felicit pentru emisiunea de astazi, a fost cred, prima data cand v-am vazut pescuind la varga si sa stitzi ca va prinde foarte bine. Poate o sa ne mai bucurati cu astfel de emisiuni, daca se poate binentzeles. Va multumesc, si va rog sa ma scuzatzi pentru off-topik
PS...mamaliga framantata cu mujdei de usturoi a incercat careva? Pe mine cateodata ma mai scotea din necazuri
PS...mamaliga framantata cu mujdei de usturoi a incercat careva? Pe mine cateodata ma mai scotea din necazuri
Eu ii vreau, dar ei.....mai greu
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Retete de mamaliga
@RaPpSodIq
Usturoiul este bogat in aminoacizi si la fel ca alte ingrediente de genul acesta, ex. scortisoara, ardei, piper, chimen etc. sub forma de extracte uleioase in general, se foloseste la compozitia boiliesurilor, in special pentru crap mare. Nu vad de ce nu s-ar putea folosi, la fel de bine si cu mamaliga.
Usturoiul este bogat in aminoacizi si la fel ca alte ingrediente de genul acesta, ex. scortisoara, ardei, piper, chimen etc. sub forma de extracte uleioase in general, se foloseste la compozitia boiliesurilor, in special pentru crap mare. Nu vad de ce nu s-ar putea folosi, la fel de bine si cu mamaliga.
Re: Retete de mamaliga
Sunt foarte curios care a fost reteta de mamaliga castgatoare a concursului....acea mamaliga cu capshunica sau zmeurika.....daca o cunoaste cineva si se poate spune...eu ash avea o idee dar astept si parerea dumneavoastra
Eu ii vreau, dar ei.....mai greu
Re: Retete de mamaliga
o reteta de mamaliga patratica pt dunare tinand cont ca e curentu f puternic sa n-o spele.. eu o faceam cu ou...o framantam o taiam patratele si dupa-aia o puneam la fiert dar nu am avut deloc trasaturi la ea cred ca era prea tare.
Re: Retete de mamaliga
Salut. Pai daca ai pus ou si l-ai fiert ai facut boilies numai ca le-ai facut patrate in loc de rotunde. De fapt nu conteaza prea mult daca sunt rotunde sau patrate mai ales in ape mari unde pestele ori ia ori o duce apa la vale si ia alt peste momeala.Trebuia sa dai si in apa cuburi de mamaliga la fel cu cele puse pe montura. Mircea13
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!
- Qnyx
- Master Admin
- Mesaje: 1257
- Membru din: 25 Ian 2008, 20:30
- Localitate: London - UK / Bucuresti
- Contact:
Re: Retete de mamaliga
PsiHo scrie:o reteta de mamaliga patratica pt dunare tinand cont ca e curentu f puternic sa n-o spele.. eu o faceam cu ou...o framantam o taiam patratele si dupa-aia o puneam la fiert dar nu am avut deloc trasaturi la ea cred ca era prea tare.
Cei care locuiesc in zona Dunarii (ex: Harsova) fac o mamaliga de bati cuie in perete cu ea special pentru a nu fi "spalata" de curentul puternic din Dunare.
Re: Retete de mamaliga
Reteta de imitatie de mamaliga pentru ape curgatoare.
Se pun intr-o farfurie 2-3 linguri mari de faina de grau musuroi( ca un vulcan) se desface faina in centru si se da pe margini,la mijloc se toarna cate putina apa rece sau calda si se amesteca apa cu faina cu o furculita pana se obtine un terci din toata faina de grau pusa. Cand e gata terciul se adauga praf de srot de floarea soarelui si se framanta aluatul pana se face ca plastilina. La urma se adauga 1 lingurita de ulei de folarea soarelui ,porumb etc si se mai omogenizeaza aluatul prin frecare intre palme. Se pastreaza intr-o carpa umeda la rece nu in frigider. Se face bile care se pun pe carlig, pe firul de par,etc ca se tine foarte bine.Pentru a verifica rezistenta aluatului incercati sa ruperti mici bucati din el si o sa vedeti cat de tare e si rezistent la spalarea apei. In acest aluat puteti adauga esenta de branza si dati cu el la mreana in curent, o sa aveti rezultate excelente.Mircea13
Se pun intr-o farfurie 2-3 linguri mari de faina de grau musuroi( ca un vulcan) se desface faina in centru si se da pe margini,la mijloc se toarna cate putina apa rece sau calda si se amesteca apa cu faina cu o furculita pana se obtine un terci din toata faina de grau pusa. Cand e gata terciul se adauga praf de srot de floarea soarelui si se framanta aluatul pana se face ca plastilina. La urma se adauga 1 lingurita de ulei de folarea soarelui ,porumb etc si se mai omogenizeaza aluatul prin frecare intre palme. Se pastreaza intr-o carpa umeda la rece nu in frigider. Se face bile care se pun pe carlig, pe firul de par,etc ca se tine foarte bine.Pentru a verifica rezistenta aluatului incercati sa ruperti mici bucati din el si o sa vedeti cat de tare e si rezistent la spalarea apei. In acest aluat puteti adauga esenta de branza si dati cu el la mreana in curent, o sa aveti rezultate excelente.Mircea13
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!
Re: Retete de mamaliga
pai faza e ca a lor era moale ca un burete dar nu o spala apa:) am inteles ca trebuie malaiu foarte fin se fierbe ca o mamaliga normala,se adauga faina dar nuj cat tre lasata la fiert nu stiu cantitatile doar ca dupa fierbere trebuie pusa in ceva de tifon si se taie pe balta patratele........