SCUZE - raspund cu intarziere...dar nu lipsit de importanta, cred, cotele Dunarii oameni buni si acum la Sulina, oscileaza functie de debitul acesteia, directia si forta vantului. In continuare foarte crescute...azi 104 cm in crestere cu 2 cm fata de data de ieri!!! Deci, mare branza nu s-a intamplat, in ultimile 2 saptamani...suntem cam tot pe acolo...delta e un mare burete imbuibat cu apa din belsug, si prin gaurelele buretelui se intrevad mici capusoare de solzosi cam timizi...cu mici exceptii, asa cum am anticipat de altfel s-a prins frumos pe canalul Musura. Cateva zile pana in prohibitie a fost vreme buna si ceva capturi de crap, suficiente pentru bateriile ce trebuie sa functioneze fara realimentare 60 zile...cosmin mihut scrie:Acum herr craparsef cum sunt cotele pe Dunare??
Sulina
Moderator: Sebastian
- craparulsef
- Veteran
Re: Info Sulina
INFO SULINA !!! - 0723.658.807
Da ia spune-ne, domnu` Marius, cum stai cu scrumbia la taparina? . Si eventual posteaza niste driluri adevarate cu scrumbii cocosate .
"O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută." Charlie Chaplin
- craparulsef
- Veteran
Re: Sulina
PREZENT ! - astept intrebari despre zona Sulina...poate reusesc sa fiu de folos! Va salut pe toti de pe topicul Delta Dunarii!
- craparulsef
- Veteran
Inca nu am renuntat la ideie...am facut ceva monturi, 2 la numar, dupa modelul sabiki, dar mai interesante cred eu... daca vor da rezultate, voi posta imagini complete... pentru moment nici macar la plase nu se prinde multa scumbie la noi in zona - se pare ca anul acesta e mai putina sau poate vremea e de vina - cand am mirosit ca plasarii prind la greu, pac si eu la razboiu...iar daca, in conditiile in care plasarii prind suta de kile pe zi si eu nici o scrumbie, voi considera ca am luat si eu plasa de la dunareanu...inca mai sper sa reusesc, pentru mine e ceva nou, inedit, putin probabil, dar speranta moare ultima!sorin1362 scrie:Da ia spune-ne, domnu` Marius, cum stai cu scrumbia la taparina? . Si eventual posteaza niste driluri adevarate cu scrumbii cocosate .
- cosmin mihut
- Veteran
Acum herr craparsef iti pun o intrebare la ce cote (vara} ma refer se pride crapul foarte bine? Sunt sigur ca intreb un profesionist.Mersi de informatii.
MERCEDES S
- craparulsef
- Veteran
Raspund cu placere...in zona noastra, atunci cand cota in Sulina nu e mai mare de 45 cm, sau cel putin nu depaseste sa spunem 50 cm, sunt sanse mari de a prinde, pe scurt o scadere de aprox 70 de cm fata de momentul actual, ar insemna un volum imens de apa retras spre mare si implicit migrarea spre albiile de drenare a pestelui din lacurile, ghiolurile, jepcile cu adancime relativ mica, sa spunem de maxim 2m, locuri unde a stationat printre altele si pentru boiste pe marginile cu stufaris ale acestora. Pestele simte cum bine stiti atat scaderea nivelului cat si incalzirea accentuata a apei ramase in locurile de care aminteam. Astfel se retrage pe cursuri de apa unde in masa acesteia e mai mult oxigen vara...evident sunt si situatii in care supraincalzirea masei de apa duce in mod implicit la pierderi care pana la urma isi au rostul lor in natura...fie devin hrana pentru pescarusi fie pentru somn si ma refer in a doua situatie la scoicile moarte ce plutesc vara si sunt aduse de curenti pana in bratul Sulina, daca nu cumva sunt culese de pescari pentru a fi folosite ca momeala! Revenind la subiect dupa cum bine stiti acesta e si motivul pentru care, pescuitul la crap fie din barca, fie de pe malurile ale caror praguri, sunt spalate de un curent relativ mic, sunt zonele preferate vara si nu numai. Pe scurt, cand la panoul din Sulina, cel pe care l-am postat de atatea ori pe INFO SULINA - sunt inregistrate consecutiv, cote de 45-50 cm pe o perioada de o luna sau mai multe luni, sa fiti convinsi ca migrarea pestelui a avut loc spre apele mai adanci, cu curenti ce ajuta la oxigenarea acestora. Imaginati-va delta ca pe un mare platou intins cu adancimi medii de 2 m, brazdata fiind de cursuri de apa ce nu de putine ori si ma refer la bratele sale ajung la zeci de metri adancime...aici se strange pestele vara pe canicula.cosmin mihut scrie:Acum herr craparsef iti pun o intrebare la ce cote (vara} ma refer se pride crapul foarte bine? ...
- cosmin mihut
- Veteran
- craparulsef
- Veteran
bravo,dle.Craparsef(poate ne traduce-ti si noua ce inseamna asta )super poze,epoca de glorie a Sulinei si nu numai,atunci a fost "inventat" vestitul cimitir,banul bata-l vina,ce face din om !
- cosmin mihut
- Veteran
- craparulsef
- Veteran
Din nefericire, ramane cred, cum am anticipat...sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie, probabil ca atunci vom putea vorbi de scaderi semnificative ale cotei!!!cosmin mihut scrie:Au mai scazut apele pe Dunare d-le craparsef??
- cosmin mihut
- Veteran
D-le craparsef explica te rog cum se ia cota la apa{Sf.Ghe) de ex.ce inseamna 45-50 si ce inseamna 140 de ex.Ma tot contrazic cu un amic ,el o tine pe a lui eu pe a mea si nicicum nu cadem la pace.Multumesc...lamureste-ne dumneata.
MERCEDES S
- craparulsef
- Veteran
Eu am postat, de mai multe ori, o imagine, cu tabela pe care se afiseaza cota valabila pentru portul Sulina - unde apare data determinarii (determinare care se face zilnic la ora 06:00) si valoarea in centimetri a cotei din acea zi, plus sau minus, diferenta de la masuratoarea anterioara datei cu 24 de ore, astfel se pot face eventuale estimari pe perioade foarte scurte ale evolutiei cotelor din zona...in continuare in fata tabelei, in apa, la mal, se afla o "mira" gradata in centimetri un instrument de fapt cu ajutorul caruia se fac determinarile. Mai nou chiar in prova barcii mele aproape de acea mira, prins de balustrada estacadei maritime, se afla si un dispozitiv electronic cu transmitere de date la dispeceratul A.F.D.J. Sulina. Cifra 0 de pe aceasta mira este un etiaj, determinat in timp, reprezentand cota zero a Marii Negre, respectiv cei 114 cm de care va spuneam zilele trecute referitor la cota, sunt peste acest nivel zero al marii. Sper ca am fost destul de explicit.cosmin mihut scrie:D-le craparsef explica te rog cum se ia cota la apa{Sf.Ghe) de ex.ce inseamna 45-50 si ce inseamna 140 de ex.Ma tot contrazic cu un amic ,el o tine pe a lui eu pe a mea si nicicum nu cadem la pace.Multumesc...lamureste-ne dumneata.
.....................................................................................................cosmin mihut scrie:Au mai scazut apele pe Dunare d-le craparsef??
Sau a doua varianta :eu urmaresc linkurile astea 2 si iarna ,dimineata cind ma scol, acolo ma uit intii,,cind se bea cafeaua. la 8 jumate dimineata sint actualizate pentru ziua respectiva.Indicat de a se vizita ambele.
link: http://www.caraorman.ro/locuri/Prognoza/Prognoza.php
si link (aici ai si temperatura apei) : http://www.afdj.ro/cote/bhcote.pdf
- craparulsef
- Veteran
Da stiam de aceste adrese...e aceiasi poveste, de care aminteam si eu mai sus, cu adaugarea faptului ca o cota de 300 cm la Tulcea inseamna printre altele o cota de inundatie...care conform Regulamentului de Navigatie pe Dunare, pe scurt se mai traduce si astfel:
EXEMPLU
Articolul 4. 02
Caz special in situatie de curent puternic pe Canalul Sulina
1. In cazul cand pe Canalul Sulina curentul puternic creeaza conditii dificile de navigatie, la o cota a apei + 300 cm la Tulcea, pe catargul statiei de la ceatal Izmail (Mm 43) se arboreaza o flamura neagra.
2. In acest caz, conducatorii navelor maritime si fluvio-maritime trebuie sa ia masuri de precautie speciale, indicate de pilot (viteza redusa, asistenta unui remorcher, etc).
..... sau
Cand nivelul apei la Tulcea este peste cota + 300 cm, vitezele vor fi reduse la limita de guvernare in siguranta a navei si de formare a valurilor.
In concluzie e un punct de referinta aceasta cota la Tulcea, de 300 cm peste nivelul marii....
EXEMPLU
Articolul 4. 02
Caz special in situatie de curent puternic pe Canalul Sulina
1. In cazul cand pe Canalul Sulina curentul puternic creeaza conditii dificile de navigatie, la o cota a apei + 300 cm la Tulcea, pe catargul statiei de la ceatal Izmail (Mm 43) se arboreaza o flamura neagra.
2. In acest caz, conducatorii navelor maritime si fluvio-maritime trebuie sa ia masuri de precautie speciale, indicate de pilot (viteza redusa, asistenta unui remorcher, etc).
..... sau
Cand nivelul apei la Tulcea este peste cota + 300 cm, vitezele vor fi reduse la limita de guvernare in siguranta a navei si de formare a valurilor.
In concluzie e un punct de referinta aceasta cota la Tulcea, de 300 cm peste nivelul marii....