Adevarat cu "atatia pescari, atatea idei".
Sunt sigur ca nu exista un singur raspuns corect, universal valabil.
Eu am incercat sa folosesc mai multe "cereale" la partea de carbohidrati, si am reusit totusi sa mi se ruleze bine. Am folosit malai foarte fin, dar si grosier, gris de grau, faina orez, birdfood macinat fin si eventual ceva faina tigernut. Stiu ca par multe, dar am folosit cantitati mici din fiecare(ceva mai mult gris) si s-a legat perfect.
Cu partea proteica inca n-am experimentat prea mult, dar m-am axat pe faina de peste si soia.
Aminoacizii cum ii intrebuintati in compozitie? Sunt lichizi sau gen pastile pe care le zdrobiti si le inglobati in mix?
Cum faceti cu fierberea, stiu ca aminoacizii isi cam pierd din proprietati prin tratament termic.
Ingrediente Boilies de calitate
Moderator: florentiniuga
Re: Ingrediente Boilies de calitate
Pina acum nu ai facut nici o greseala si o data ce se ruleaza bine nu trebuie sa iti bati capu.Baza pe care ai compuso este buna si presupun ca nu vrei sa faci solubile,tu vrei sa faci bile tari prin fierbere.Eu folosesc urmatoarele lucruri la un kil de mix de baza:
Gris de grau:30 % (poti folosi pina la 50 % in mix)
Malai fin:20%
Faina soia:20%(max 30%)livrant de proteina cam 50% proteina
Lapte praf pentru vitei(vitamealo):20% contine aminoacizi,vitamine,minerale,proteina 40% este solubil si are o aroma placuta care aduce a scopex
Faina de orez:10% bogata in carbohidrati,usor digerabil si un liant foarte bun
La acest mix adaug birdfood rosu(100 gr),betaina,amino lichid,spirulina(cel mai mare spectru de aminoacizi) si aroma dorita(de preferinta pineapple nu stiu de ce dar a devenit aroma mea preferata).
Acest mix poti sa il schimbi intr-un fishmix in felul urmator:amestecind 60 % mix de baza cu 20% faina LT(redfish sau capelin) si 20% faina de sardele sau sardine.
Sau folosesti urmatoarea baza de fish mix:
Peleti furaj pastrav macinati:60% contine 40%proteine,grasimi,carbohidrati,vitamine si minerale
Gris de grau:20% sau 20% malai fin
Faina de soia:15%
Faina de orez:5 %
Acestui fishmix de baza poti sa-i dai un finisaj cu 10-20% faina de peste LT sau alte faine de peste.
Aici mai adaug 100 gr birdfood rosu,faina de ficat,GLM,betaina,amino lichid si Robin Red sau Super Red.La fishmix renunt la arome dar ma folosesc de concentrat de squid,de lobster sau GLM detin o aroma destul de tare.
Mai poti adauga la amindoua si cinepa macinata sau cum ai facut tu faina tigernut sau de arahide.
La fierbere nu prea am probleme cu pierderea aminoacizilor pentru ca folosesc si praf si lichid.Livranti de amino in forma de praf(spirulina,GLM,faina de ficat) nu sint asa de repede afectati de fierbere ca cei in forma lichida.
Daca boiliesurile ti se par dupa fierbere si uscare prea moi foloseste la urmatoarea tura plasma de singe sau caseina.
Gris de grau:30 % (poti folosi pina la 50 % in mix)
Malai fin:20%
Faina soia:20%(max 30%)livrant de proteina cam 50% proteina
Lapte praf pentru vitei(vitamealo):20% contine aminoacizi,vitamine,minerale,proteina 40% este solubil si are o aroma placuta care aduce a scopex
Faina de orez:10% bogata in carbohidrati,usor digerabil si un liant foarte bun
La acest mix adaug birdfood rosu(100 gr),betaina,amino lichid,spirulina(cel mai mare spectru de aminoacizi) si aroma dorita(de preferinta pineapple nu stiu de ce dar a devenit aroma mea preferata).
Acest mix poti sa il schimbi intr-un fishmix in felul urmator:amestecind 60 % mix de baza cu 20% faina LT(redfish sau capelin) si 20% faina de sardele sau sardine.
Sau folosesti urmatoarea baza de fish mix:
Peleti furaj pastrav macinati:60% contine 40%proteine,grasimi,carbohidrati,vitamine si minerale
Gris de grau:20% sau 20% malai fin
Faina de soia:15%
Faina de orez:5 %
Acestui fishmix de baza poti sa-i dai un finisaj cu 10-20% faina de peste LT sau alte faine de peste.
Aici mai adaug 100 gr birdfood rosu,faina de ficat,GLM,betaina,amino lichid si Robin Red sau Super Red.La fishmix renunt la arome dar ma folosesc de concentrat de squid,de lobster sau GLM detin o aroma destul de tare.
Mai poti adauga la amindoua si cinepa macinata sau cum ai facut tu faina tigernut sau de arahide.
La fierbere nu prea am probleme cu pierderea aminoacizilor pentru ca folosesc si praf si lichid.Livranti de amino in forma de praf(spirulina,GLM,faina de ficat) nu sint asa de repede afectati de fierbere ca cei in forma lichida.
Daca boiliesurile ti se par dupa fierbere si uscare prea moi foloseste la urmatoarea tura plasma de singe sau caseina.
Re: Ingrediente Boilies de calitate
Chiar voiam sa aduc in discutie la un moment dat problema caseinei.
Ca sursa de proteina probabil este un pic peste proteina din soia(pentru consum uman), pentru crap, clar proteina din soia e mai bine acceptata decat caseina. Comparativ cu proteina de zer, caseina e clar mai slaba.
Cu toate astea pe vremuri se faceau din caseina nasturi si chiar bile de biliard(asta la noi in tara, nu stiu daca si in alte parti). Deci clar caseina are proprietatea de a face...bile de spart capul.
Am auzit atatea dezbateri cum ca putina caseina Rennet sau caseina acida ar face o diferenta enorma in calitatea boilies-urilor.
Eu sincer o vad ca o sursa slaba de proteina(mai ales pentru crap), care in cel mai bun caz are absorbtie foarte foarte lenta(stiu ca la om de-abia se absoarbe in 24 de ore)...la crap s-ar putea sa fie chiar eliminata pana se absoarbe. Totusi nu pot sa contesc calitatea ei de a intari bilele.
Cu toate astea nu vad cum ar avea un impact atat de mare in constructia boilies-urilor.
@mihai001: Cat despre fish-mix-uri...
Cam ce procent de proteina folositi in aceste mix-uri. Nu e cam multa 20% + 20% faina de peste? Sau folositi atat de multa pentru a nu mai adauga arome?
Concentratul de squid sau GLM este cel sub forma de pulbere? Cam ce cantitati folositi pe kilogram mix?
Multumesc
Ca sursa de proteina probabil este un pic peste proteina din soia(pentru consum uman), pentru crap, clar proteina din soia e mai bine acceptata decat caseina. Comparativ cu proteina de zer, caseina e clar mai slaba.
Cu toate astea pe vremuri se faceau din caseina nasturi si chiar bile de biliard(asta la noi in tara, nu stiu daca si in alte parti). Deci clar caseina are proprietatea de a face...bile de spart capul.
Am auzit atatea dezbateri cum ca putina caseina Rennet sau caseina acida ar face o diferenta enorma in calitatea boilies-urilor.
Eu sincer o vad ca o sursa slaba de proteina(mai ales pentru crap), care in cel mai bun caz are absorbtie foarte foarte lenta(stiu ca la om de-abia se absoarbe in 24 de ore)...la crap s-ar putea sa fie chiar eliminata pana se absoarbe. Totusi nu pot sa contesc calitatea ei de a intari bilele.
Cu toate astea nu vad cum ar avea un impact atat de mare in constructia boilies-urilor.
@mihai001: Cat despre fish-mix-uri...
Cam ce procent de proteina folositi in aceste mix-uri. Nu e cam multa 20% + 20% faina de peste? Sau folositi atat de multa pentru a nu mai adauga arome?
Concentratul de squid sau GLM este cel sub forma de pulbere? Cam ce cantitati folositi pe kilogram mix?
Multumesc
Re: Ingrediente Boilies de calitate
Cu caseina nu prea ma cunosc eu am folosito foarte rar si numai cind imi trebuiau bile tari.Nici eu nu cred ca face o diferenta enorma in boilies.Eu ma folosesc mai repede de proteina vegetala pentru ca este mai ieftina.Am mai gasit
acum o sursa de proteina vegetala care pune proteina lactica in umbra.Este deja folosita in industria de medicamente dar nu stiu cum i se spune in romina.O sa caut si cind o sa am traducerea o sa o postez.
La fishmixuri nu am facut nici un calcul in cea ce priveste continutul de proteine dar cred ca 30-50% ajunge.20% faina de peste nu este multa dar cind pun atit renunt la arome.Eu la toate fishmixurile nu bag arome si nici indulcitor numai 2 linguri de sare la kil de mix.Concentratul de squid si lobster(homar) sint pulbere si pun cam 50 pina in 150 gr la kil de mix depinde cit de aromate vreau boiliesurile.GLM-ul tot pulbere dar pun maxim 50-80 gr la kil.Daca vrei sa folosesti GLM cauta pulbere DNA-GLM de la Prologic este cel mai concentrat,are o aroma foarte puternica si este foarte ieftin(doza de 200 gr costa la noi 10 euro).
acum o sursa de proteina vegetala care pune proteina lactica in umbra.Este deja folosita in industria de medicamente dar nu stiu cum i se spune in romina.O sa caut si cind o sa am traducerea o sa o postez.
La fishmixuri nu am facut nici un calcul in cea ce priveste continutul de proteine dar cred ca 30-50% ajunge.20% faina de peste nu este multa dar cind pun atit renunt la arome.Eu la toate fishmixurile nu bag arome si nici indulcitor numai 2 linguri de sare la kil de mix.Concentratul de squid si lobster(homar) sint pulbere si pun cam 50 pina in 150 gr la kil de mix depinde cit de aromate vreau boiliesurile.GLM-ul tot pulbere dar pun maxim 50-80 gr la kil.Daca vrei sa folosesti GLM cauta pulbere DNA-GLM de la Prologic este cel mai concentrat,are o aroma foarte puternica si este foarte ieftin(doza de 200 gr costa la noi 10 euro).
- marian_popescu
- Veteran
- Mesaje: 1064
- Membru din: 13 Aug 2008, 11:18
- Localitate: Prahova
Re: Ingrediente Boilies de calitate
caseina este net superioara ca valoare proteica fainii de soia, ca si orice proteina animala in favoarea celei vegetale. am citit asta in reviste de sport si nutritie. caseina este concentrat proteic extras din lapte sau albus de ou (cel putin in produsele de nutritie pt sportivi). scara valorica a concentratelor proteice ar fi cam asta
1. proteina din zer (obtinuta printr-un proces de microfiltrare complicat). unii mai temerari incercau materia bruta si nu se alegeau decat cu reprize serioase la WC, deci nu incercati zerul de lapte in mixuri
2. proteina din lapte sau albus de ou (caseina)
3. proteina din soia (era si cea mai ieftina)
ma intreb daca putem folosi in mixuri concentratele proteice pure din nutritionism, fara adaosuri anabolizante
am mai citit pe forum si despre dextroza. si acest carbohidrat este folosit (alaturi de maltodextrina) ca energizant sau ca amplificator al altor energizanti (creatina)
1. proteina din zer (obtinuta printr-un proces de microfiltrare complicat). unii mai temerari incercau materia bruta si nu se alegeau decat cu reprize serioase la WC, deci nu incercati zerul de lapte in mixuri
2. proteina din lapte sau albus de ou (caseina)
3. proteina din soia (era si cea mai ieftina)
ma intreb daca putem folosi in mixuri concentratele proteice pure din nutritionism, fara adaosuri anabolizante
am mai citit pe forum si despre dextroza. si acest carbohidrat este folosit (alaturi de maltodextrina) ca energizant sau ca amplificator al altor energizanti (creatina)
Fishing is life. The rest...just details
Re: Ingrediente Boilies de calitate
faina de k ril sau extras de kril la ce mixuri se preteaza si in ce cantitate?avantaje sau dezavantaje?ce rol are?
multumesc anticipat.!
multumesc anticipat.!
BALTA HOTARESTE CAND CUI SI CAT
- Adam Mihai
- membru activ
- Mesaje: 123
- Membru din: 18 Mar 2009, 20:18
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Ingrediente Boilies de calitate
Am aproape un caiet plin cu retete de boilies-uri , dar spre rusinea mea nu am incercat nici una...Prima reteta pe care o voi incerca este una de la domnul Iuga ( cred ca o stiti si voi ca a dat-o pe post )
!!! F!R !NT!NS !!!
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Ingrediente Boilies de calitate
Mai bine o incerci pe cea data de George sau Iulian Pe aici pe undeva. Tinteste sus! Mergi la sigur.m33hay scrie:Am aproape un caiet plin cu retete de boilies-uri , dar spre rusinea mea nu am incercat nici una...Prima reteta pe care o voi incerca este una de la domnul Iuga ( cred ca o stiti si voi ca a dat-o pe post )