Boiles home made
Moderator: florentiniuga
Boiles home made
Salutare,am nevoie de niste sfaturi,e prima oara cand fac boiles acasa si am ales o reteta nu foarte costisitoare pentru faptul ca riscam sa dau chix.
mix legatura :
600 gr peleti Benzar Squid (macinati)
200 gr faina de secara
100 gr faina de porumb fina
1 lingura de gris
75 gr lapte praf
10 gr spirulina pudra
40 gr chilli
10 gr piper
5 gr usturoi granulat
15 gr sare
50 gr seminte pasarele macinate
________________________
20 ml ulei de somon
50 ml melasa de capsuni
1 gr betaina
20 ml esenta de vanilie
30 ml sirop de capsuni
apoi pana la aproape 500 de ml lapte de porumb diluat cu apa calduta
Din ce mi-am dat seama ar fi trebuit sa adaug putin mai mult lichid pentru ca dupa ce a tras pasta a iesit o idee cam groasa,am rulat fara masa si cu mana,doar cu masina de tocat cu care am facut carnatii.Unele bile au inceput sa faca cute dupa ce le-am pus la uscat,care sa fie cauza ?
mix legatura :
600 gr peleti Benzar Squid (macinati)
200 gr faina de secara
100 gr faina de porumb fina
1 lingura de gris
75 gr lapte praf
10 gr spirulina pudra
40 gr chilli
10 gr piper
5 gr usturoi granulat
15 gr sare
50 gr seminte pasarele macinate
________________________
20 ml ulei de somon
50 ml melasa de capsuni
1 gr betaina
20 ml esenta de vanilie
30 ml sirop de capsuni
apoi pana la aproape 500 de ml lapte de porumb diluat cu apa calduta
Din ce mi-am dat seama ar fi trebuit sa adaug putin mai mult lichid pentru ca dupa ce a tras pasta a iesit o idee cam groasa,am rulat fara masa si cu mana,doar cu masina de tocat cu care am facut carnatii.Unele bile au inceput sa faca cute dupa ce le-am pus la uscat,care sa fie cauza ?
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Boiles home made
E firesc, pentru ca a iesit (dupa spusele tale) o coca prea groasa (uscata) si pentru ca nu prea ai componente care sa-i dea elasticitate. Probabil ca daca le lasi sa se usuce cateva zile se fac beton si apar crapaturi.
Dupa parerea mea, compozitia e cam prea dulce si saraca proteic. Niste faina de soia si un CSL i-ar fi prins bine. Pe termen scurt s-ar putea totusi sa prinzi cativa ciortani. Tine-ne la curent cu rezultatele si da Doamne sa ma insel eu!
P.S. Recomandarea mea pentru cei care sunt la inceput sau testeaza retete proprii, e sa faca prima data bile fierte, deoarece oul rezolva multe probleme si compenseaza din lipsurile unui mix improvizat. De asemenea poate fi folosit si in compozitia solubilelor (doar galbenusul pentru inceput). Cand capatati experienta sau va permiteti experimente cu componente mai scumpe, puteti jongla si cu solubilele.
Dupa parerea mea, compozitia e cam prea dulce si saraca proteic. Niste faina de soia si un CSL i-ar fi prins bine. Pe termen scurt s-ar putea totusi sa prinzi cativa ciortani. Tine-ne la curent cu rezultatele si da Doamne sa ma insel eu!
P.S. Recomandarea mea pentru cei care sunt la inceput sau testeaza retete proprii, e sa faca prima data bile fierte, deoarece oul rezolva multe probleme si compenseaza din lipsurile unui mix improvizat. De asemenea poate fi folosit si in compozitia solubilelor (doar galbenusul pentru inceput). Cand capatati experienta sau va permiteti experimente cu componente mai scumpe, puteti jongla si cu solubilele.
Re: Boiles home made
ok spune-mi te rog ce ar trebui sa schimb,sa pun doar 400 gr de pelete si sa fac loc si la 200 gr de faina de soia ? si sa adaug si csl in varianta lichida ? eu am facut reteta asta de boiles pentru ca imi era la indemana fara bataie de cap fiind prima mea reteta.pentru reteta fiarta m-am gandit sa scot faina de malai si sa adaug gris si in loc de lapte de porumb 7-8 oua,daca gresesc astept sugestii.multumesc
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Boiles home made
E mai bine cum te-ai gandit (pentru solubile).xzibit scrie:ok spune-mi te rog ce ar trebui sa schimb,sa pun doar 400 gr de pelete si sa fac loc si la 200 gr de faina de soia ? si sa adaug si csl in varianta lichida ? eu am facut reteta asta de boiles pentru ca imi era la indemana fara bataie de cap fiind prima mea reteta.pentru reteta fiarta m-am gandit sa scot faina de malai si sa adaug gris si in loc de lapte de porumb 7-8 oua,daca gresesc astept sugestii.multumesc
La fierte nu scoate malaiul ci tot jumatate din pelete (cred ca iesi mai ieftin si mai eficient cu faina de peste in loc de pelete) si dozeaza in cantitati egale faina de porumb, de soia, gris si pelete (sau faina de peste). Oua cred ca 5-6 maxim /kg.
Iti recomand sa lucrezi cu doze mici, de 250g si imparti toate cantitatile la 4. In felul asta, pana reusesti reteta asa cum trebuie, faci mai putina risipa. Dupa ce gasesti dozele ideale la elementele de baza pentru o mecanica buna, adica un aluat corect legat si bile reusite dupa uscare, poti sa umbli la "rafinamente" arome, aditivi, etc., pentru ca astea nu influenteaza prea mult mecanica, doar calitatea.
Iti recomand sa adaugi pentru greutatea bilelor (si cresterea Ph-ului daca bagi ulei de peste), vreo 80-100g de nisip de plaja (de la mare, ca e din scoica) sau 50g coaja pisata de ou (nu mai mult ca o ia Ph-ul razna). De asemenea, alte componente extrem de utile sunt semintele de pasarele (5-10%) si seminte de canepa macinate (5%) Semintele plus nisipul le adaugi suplimentar la 1kg de mix. Daca poti inlocui jumatate din laptele praf (apropo, e mai indicat ala veterinar pentru vitei) cu proteina lactica, te apropii de adevar.
Atentie la tot ce e chimic (coloranti, arome, conservanti)! Doze cat mai mici!!! Mai bine renunti decat sa strici. Orice ti-ai propus pana acum sa amesteci sunt componente naturale care nu au cum sa strice o nada dar cele sintetice sunt sensibile la dozaj.
Distractie placuta!
Re: Boiles home made
Bun hai sa vedem ce am inteles
200 gr
200 gr faina de peste
200 gr malai fin
200 de gr gris
50 gr coji de ou pisate
50 gr seminte de pasarele (optional canepa)
40 gr lapte praf de vitei
40 gr caseina ? din ce am inteles ceva proteina din zer dupa spusele tale
50 gr chilli
2 lingurite piper
1 lingurita usturoi granulat
2 lingurite sare
1 lingurita spirulina
___________________________
50 ml CSL
50 ml melasa
1 gr betaina
Squid (aroma)
Capsuna (aroma)
putin indulcitor (daca mai este nevoie ? sau e compozitia deja dulce)
completez pana la 500 ml cu oua (bile fierte) sau lapte de porumb diluat cu apa calduta 1/1
E mult 500 ml lichid pentru compozitia asta?
200 gr
200 gr faina de peste
200 gr malai fin
200 de gr gris
50 gr coji de ou pisate
50 gr seminte de pasarele (optional canepa)
40 gr lapte praf de vitei
40 gr caseina ? din ce am inteles ceva proteina din zer dupa spusele tale
50 gr chilli
2 lingurite piper
1 lingurita usturoi granulat
2 lingurite sare
1 lingurita spirulina
___________________________
50 ml CSL
50 ml melasa
1 gr betaina
Squid (aroma)
Capsuna (aroma)
putin indulcitor (daca mai este nevoie ? sau e compozitia deja dulce)
completez pana la 500 ml cu oua (bile fierte) sau lapte de porumb diluat cu apa calduta 1/1
E mult 500 ml lichid pentru compozitia asta?
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Boiles home made
1. Banuiesc ca primele 200g sunt de faina de soia.xzibit scrie:Bun hai sa vedem ce am inteles
200 gr
200 gr faina de peste
200 gr malai fin
200 de gr gris
50 gr coji de ou pisate
50 gr seminte de pasarele (optional canepa)
40 gr lapte praf de vitei
40 gr caseina ? din ce am inteles ceva proteina din zer dupa spusele tale
50 gr chilli
2 lingurite piper
1 lingurita usturoi granulat
2 lingurite sare
1 lingurita spirulina
___________________________
50 ml CSL
50 ml melasa
1 gr betaina
Squid (aroma)
Capsuna (aroma)
putin indulcitor (daca mai este nevoie ? sau e compozitia deja dulce)
completez pana la 500 ml cu oua (bile fierte) sau lapte de porumb diluat cu apa calduta 1/1
E mult 500 ml lichid pentru compozitia asta?
2. Nu folosi alt indulcitor (inafara de laptele de porumb) decat dextroza care e forma finala cristalizata a laptelui de porumb. O gasesti la magazinele pentru aia care mananca rahaturi sa faca muschi (exemplu). La fel si proteina lactica (whey protein). Vezi aici.
3. Spirulina e cheltuiala inutila.
4. Cantitatea de lichid difera usor de la un mix la altul. Unele trag mai mult, altele mai putin. Testezi si vezi.
5. Canepa nu e optionala la seminte. Se pot pune ambele sau doar una dintre ele, cum vrei dar combinate au un efect mai mare.
6. Poti renunta linistit la chili.
7. Usturoiul merge cu squid prajit (si un vin alb) Poti sa-l scoti si pe asta.
8. Daca scoti si piperul, din economiile facute poti sa-ti iei un ulei de piper. Iti ajunge tot sezonul, asa ca pretul/kg de boilies e destul de mic.
9. Caseina (cazeina) e tot o proteina lactica. Nu are rost sa o combini cu proteina din zer ca are aceleasi proprietati si calitati, chiar si continut de aminoacizi esentiali. Dar daca le ai pe ambele si vrei... nu e o problema.
Din punct de vedere al mecanicii, trebuie sa ai in vedere doua lucruri importante: Daca se lipeste prea tare coca si e greu de rulat, ori mai cresti doza de faina de peste si adaugi si putin ulei de peste (preferabil), de canepa sau de porumb, ori scazi (chiar de tot daca e nevoie) doza de proteina lactica.
Daca dimpotriva, coca nu se leaga bine, adaugi mai multa proteina lactica. Astea sunt cele mai simple metode de reglaj al compozitiei, ca sa nu umbli la cantitatile celorlalte componente.
Re: Boiles home made
Ok bun in mare parte am inteles,primele 200 de grame da , este faina de soia,acum daca renunt la chilli si piper,ar trebui sa am alt atractant,in viitorul apropiat imi voi comanda robin red,din ce am inteles nu se gaseste o alternativa mai ieftina la renumitul robin de la haits. "PRO WHEY NATUR" din ce vad sunt proteine pentru culturisti care contin si aminoaicizi,probabil voi imprumuta de la un prieten pana imi cumpar si eu.
atunci reteta finala cu care incep testul :
200 gr faina de soia
200 gr faina de peste
200 gr malai fin
200 de gr gris
50 gr coji de ou pisate
50 gr seminte de pasarele si canepa amestecate
40 gr lapte praf de vitei ( in functie de rulaj)
40 gr proteina din zer naturala fara indulcitori
2 lingurite sare (ce alternativa am la sare?)
7-8 % robin red (cand o fi sa am )
__________________________
ulei esential de piper ( doza recomandata de producator)
50 ml CSL
50 ml melasa
1 gr betaina
Squid (aroma)
Capsuna (aroma)
dextroza ( ce gramaj ?)
completez pana la 500 ml cu oua (bile fierte) sau lapte de porumb diluat cu apa calduta 1/1
P.S 1.Daca se lipeste prea tare coca,scot doza de proteina lactica ,adica laptele praf banuiesc nu ? si folosesc doar proteina din zer.
2.Uleiul esential de piper alimentar ? ca pe net am gasit foarte multe uleiuri de piper care sunt recomandate pentru celulita si etc.
atunci reteta finala cu care incep testul :
200 gr faina de soia
200 gr faina de peste
200 gr malai fin
200 de gr gris
50 gr coji de ou pisate
50 gr seminte de pasarele si canepa amestecate
40 gr lapte praf de vitei ( in functie de rulaj)
40 gr proteina din zer naturala fara indulcitori
2 lingurite sare (ce alternativa am la sare?)
7-8 % robin red (cand o fi sa am )
__________________________
ulei esential de piper ( doza recomandata de producator)
50 ml CSL
50 ml melasa
1 gr betaina
Squid (aroma)
Capsuna (aroma)
dextroza ( ce gramaj ?)
completez pana la 500 ml cu oua (bile fierte) sau lapte de porumb diluat cu apa calduta 1/1
P.S 1.Daca se lipeste prea tare coca,scot doza de proteina lactica ,adica laptele praf banuiesc nu ? si folosesc doar proteina din zer.
2.Uleiul esential de piper alimentar ? ca pe net am gasit foarte multe uleiuri de piper care sunt recomandate pentru celulita si etc.
Re: Boiles home made
Piper negru, ulei esential pur (piper nigrum), 10 ml - Mayam 13.3 ron .
punel pe gogu la treaba !
punel pe gogu la treaba !
Re: Boiles home made
Am facut jumatate de kilogram de bile,am folosit asa (ca sa termin peletii de squid,apoi o sa fac cu mixul de mai sus.
Mix pentru un kg,eu am injumatatit cantitatile.
300 gr peleti
200 gr soia
200 gr gris
70 gr lapte praf
50 gr chilli
80 gr faina de sange
am adaugat si niste boia dulce
2-3 linguri de malai pudra (ca sa ajung la cantitatea exacta sa nu fac cu 450 grame)
1 gr betaina
___________________________________________________
4 oua
50 ml csl
50 ml melasa
50 ml sirop capsuni
Pasta a iesit foarte bine,am rulat fara probleme,am fiert bilele cam 2 minute pana s-au ridicat la suprafata.
Acum spuneti-mi va rog,e ok daca le usuc 3-4 zile pe balcon pe o plasa de tantari,iar apoi le mut intr-un saculet si il tin in camara? pentru ca vreau sa merg la pescuit doar peste 2-3 saptamani si nu as vrea sa am neplacerea sa se strice sau sa le congelez dupa 24 de ore ? doar ca nu stiu daca le congelez trebuie sa le pun in pungi ce se inchid ermetic?
Mix pentru un kg,eu am injumatatit cantitatile.
300 gr peleti
200 gr soia
200 gr gris
70 gr lapte praf
50 gr chilli
80 gr faina de sange
am adaugat si niste boia dulce
2-3 linguri de malai pudra (ca sa ajung la cantitatea exacta sa nu fac cu 450 grame)
1 gr betaina
___________________________________________________
4 oua
50 ml csl
50 ml melasa
50 ml sirop capsuni
Pasta a iesit foarte bine,am rulat fara probleme,am fiert bilele cam 2 minute pana s-au ridicat la suprafata.
Acum spuneti-mi va rog,e ok daca le usuc 3-4 zile pe balcon pe o plasa de tantari,iar apoi le mut intr-un saculet si il tin in camara? pentru ca vreau sa merg la pescuit doar peste 2-3 saptamani si nu as vrea sa am neplacerea sa se strice sau sa le congelez dupa 24 de ore ? doar ca nu stiu daca le congelez trebuie sa le pun in pungi ce se inchid ermetic?
Re: Boiles home made
Daca nu te deranjeaza ca se intaresc le poti lasa pe plasa de tantari. Sau le poti pune in sac pe balcon dupa 3 4 zile dar cu conditia sa umbli la ele zilnic. Le mai poti tine intr o galeata si astupate pana la nivel cu sare.
Nu iti recomand sa le bagi in casa dupa 3 zile.... iti va cadea tencuiala de pe pereti....
Nu iti recomand sa le bagi in casa dupa 3 zile.... iti va cadea tencuiala de pe pereti....
Critic echilibrat
Re: Boiles home made
Eu stiam ca solubilele se tin in sare,se pot tine si cele fierte? da imi dau seama ca miros foarte puternic nu e ok sa le tin in casa,le voi usca bine pe balcon iar apoi o sa le pun intr-o cutie si o sa mai umblu la ele ,oricum peste 2 saptamani plec la pescuit nu cred ca va fi problema.Multumesc
Re: Boiles home made
As vrea sa modific putin reteta,as vrea sa imi spune-ti daca procedez ok va rog.
200 gr faina de soia
250 gr faina de peste
100 gr faina de porumb
100 gr robin red
100 gr gris
40 gr izolat de soia (sau faina de drojdie)
50 gr seminte de pasarele + canepa
60 de gr proteina din zer (pro whein)
1 gr betaina
+ optional la cele fierte mai adaug 100 gr de gris ,la cele solubile 100 de grame malai fin
putina dextroza ca indulcitor
___________________________________________________________________
50 ml CLS
50 ml Melasa
+ aroma de capsuni
+ aroma squid
+ completez cu oua sau lapte de porumb diluat in functie de bile (fierte sau tari)
+ulei esential de piper
+20 ml de ulei de peste
Am omis ceva ? cum imi recomandati sa modific reteta.Multumesc
200 gr faina de soia
250 gr faina de peste
100 gr faina de porumb
100 gr robin red
100 gr gris
40 gr izolat de soia (sau faina de drojdie)
50 gr seminte de pasarele + canepa
60 de gr proteina din zer (pro whein)
1 gr betaina
+ optional la cele fierte mai adaug 100 gr de gris ,la cele solubile 100 de grame malai fin
putina dextroza ca indulcitor
___________________________________________________________________
50 ml CLS
50 ml Melasa
+ aroma de capsuni
+ aroma squid
+ completez cu oua sau lapte de porumb diluat in functie de bile (fierte sau tari)
+ulei esential de piper
+20 ml de ulei de peste
Am omis ceva ? cum imi recomandati sa modific reteta.Multumesc
- florentiniuga
- Master Admin
- Mesaje: 4649
- Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
- Localitate: Bucuresti
- Contact:
Re: Boiles home made
M-ai ametit si nu mai stiu la ce sa-ti raspund.
Doar ca laptele praf nu e totuna cu proteina lactica (Whey protein) si actioneaza total diferit asupra legarii mixului. Deci mai scoti sau mai bagi din proteina lactica nu din laptele praf. Ai crescut cam mult doza de faina de peste si ai scazut izolatul de soia, ceea ce nu-i prea bine (parerea mea). Soia e mult mai bogata in proteina vegetala, nu o compara cu drojdia. Si in ultimul rand, inlocuitorul perfect si singurul pentru sare e lamâia dar in mancarea noastra, nu a pestelui. Nu-ti fie frica sa pui sare, e un potentiator de gust natural.
Doar ca laptele praf nu e totuna cu proteina lactica (Whey protein) si actioneaza total diferit asupra legarii mixului. Deci mai scoti sau mai bagi din proteina lactica nu din laptele praf. Ai crescut cam mult doza de faina de peste si ai scazut izolatul de soia, ceea ce nu-i prea bine (parerea mea). Soia e mult mai bogata in proteina vegetala, nu o compara cu drojdia. Si in ultimul rand, inlocuitorul perfect si singurul pentru sare e lamâia dar in mancarea noastra, nu a pestelui. Nu-ti fie frica sa pui sare, e un potentiator de gust natural.
Re: Boiles home made
florentiniuga scrie:M-ai ametit si nu mai stiu la ce sa-ti raspund.
Doar ca laptele praf nu e totuna cu proteina lactica (Whey protein) si actioneaza total diferit asupra legarii mixului. Deci mai scoti sau mai bagi din proteina lactica nu din laptele praf. Ai crescut cam mult doza de faina de peste si ai scazut izolatul de soia, ceea ce nu-i prea bine (parerea mea). Soia e mult mai bogata in proteina vegetala, nu o compara cu drojdia. Si in ultimul rand, inlocuitorul perfect si singurul pentru sare e lamâia dar in mancarea noastra, nu a pestelui. Nu-ti fie frica sa pui sare, e un potentiator de gust natural.
Am uitat sa trec sarea.Pai nu mai folosesc lapte praf,l-am inlocuit cu whein protein (proteina naturala din zer) eu am zis sa folosesc 60 gr pe kilogram,iar daca nu se leaga bine sa mai adaug,ar trebui sa introduc mai mult ? in al doilea rand scad faina de peste la 200 gr si adaug mai mult izolat de soia,undeva la 70 -100 de grame.
Atunci mixul va arata cam asa :
200 gr faina soia
200 gr faina peste
100 gr malai fin
200 gr gris
70 gr Wheyn protein (zer)
50 gr seminte de pasarele si canepa
60 gr izolat de soia
100 gr robin red
20 gr sare
1 gr betaina
Ce parere ai ? oare cum se leaga
_______________________________________________
partea lichida ramane aceasi,am de gand sa cumpar Marine 17 sa adaug pe langa CSL,Melasa si arome.
Re: Boiles home made
florentiniuga scrie:E firesc, pentru ca a iesit (dupa spusele tale) o coca prea groasa (uscata) si pentru ca nu prea ai componente care sa-i dea elasticitate. Probabil ca daca le lasi sa se usuce cateva zile se fac beton si apar crapaturi.
Dupa parerea mea, compozitia e cam prea dulce si saraca proteic. Niste faina de soia si un CSL i-ar fi prins bine. Pe termen scurt s-ar putea totusi sa prinzi cativa ciortani. Tine-ne la curent cu rezultatele si da Doamne sa ma insel eu!
P.S. Recomandarea mea pentru cei care sunt la inceput sau testeaza retete proprii, e sa faca prima data bile fierte, deoarece oul rezolva multe probleme si compenseaza din lipsurile unui mix improvizat. De asemenea poate fi folosit si in compozitia solubilelor (doar galbenusul pentru inceput). Cand capatati experienta sau va permiteti experimente cu componente mai scumpe, puteti jongla si cu solubilele.
Cu reteta modificata dupa spusele tale domnu',am avut o partida pe cinste,in jur de 20 de ore pe balta,10 crapceni de 4-5 kilograme,2 scapati ceva mai mari.iar spre final un crap oglinda de 12.5 kilograme,probabil daca as mai fi stat s-ar fi schimbat datele problemei,am prins pestii astia in contextul in care cei de langa mine nu s-au laudat cu mai mult de 2-3 crapceni de caciula.Adevarul e ca am prins si un loc bun