Centrul de vanzare a pestelui din Tulcea isi va desfasura activitatea ca entitate a Casei Romane de Comert Agroalimentar Unirea, infiintata de autoritatile nationale, la sfarsitul anului 2018.
Ca obiective principale, Bursa de peste de la Tulcea, care va functiona sub denumirea “Centrul principal de vanzare a pestelui”, are in vedere eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peste din Delta Dunarii, protejarea resursei piscicole si sprijinirea pescarilor ale caror capturi sunt refuzate de cherhanale.
“La acest obiectiv au fost inregistrate doua tranzactii, iar pentru noi este suficient ca proiectul sa poata fi declarat functional, iar Romania sa nu plateasca sanctiuni”, a declarat Ciceronis Cumpanasoiu, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM).
Fara sa poata mentiona valoarea tranzactiilor de inceput incheiate la Bursa de peste, el a subliniat sanctiunile pe care Romania le-ar fi platit Comisiei Europene, in cazul in care proiectul nu ar fi devenit functional. Sanctiunile ar fi fost echivalente cu valoarea proiectului.
„Am discutat astăzi cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă despre viitorul pisciculturii în România, cu ocazia deschiderea Bursei de Pește de la Tulcea.
Funcţionarea Bursei de Peşte trebuie să însemne comercializarea peştelui şi a produselor din peşte la un preţ corect, calitatea confirmată a mărfii şi eliminarea speculei de pe piaţa neagră, făcând ca resursa piscicolă din Delta Dunării să merite o piaţă concurenţială cu adevărat funcţională” a declarat Daniel Botanoiu, secretar de stat in MADR.
“Bursa de Peşte de la Tulcea este proiect pe care pescarii din Deltă îl aşteaptă de mai bine de 10 ani. Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării împreună cu echipa de miniştri pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era un proiect blocat şi puţini mai credeau între o perspectivă apropiată ca el să devină operaţional”, a completat doamna prim-ministru Dăncilă.
Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura şi pescuitul contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locul de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie. Aceste cifre argumentează o dată în plus importanţa economică şi socială pe care o are noua Bursă de Peşte din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene.
„Totodată, astăzi am anunţat un nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol, menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor. Acest program va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susţinerea industriei alimentare de profil pentru locuitorii Deltei”, a mai mentionat Daniel Botanoiu.