Dragobetele salailor

salau

In ultimii ani pescuitul salaului suscita din ce in ce mai mult interes. Cuvinte ca jiguri, gruburi, shaduri, crankbaits, blades s-au integrat deja in limbajul pescaresc. Betele fast si firele textile au devenit un „must have”. Salaul naste polemici interminabile si pasiuni pe masura. Dincolo de neologisme exista incepatori, entuziasti si fanatici. Indiferent din ce categorie fac parte, pescarii aflati in cautare de vargati trebuie sa cunoasca in primul rand biologia speciei vizate.

Chiar daca e abia februarie trebuie stiti ca, inca din toamna trecuta, salaii au inceput pregatirile pentru cel mai important moment al anului – reproducerea. Faptul ca toamna tarziu rapitorii prefera nalucile de mari dimensiuni nu e o intamplare. Sutele de mii de alevini in devenire au deja nevoi greu de satisfacut. Pe masura ce timpul trece din ce in ce mai multe resurse sunt directionate spre dezvoltarea gonadala. Pana la primavara, nevoile parintilor trec in plan secund.

In intervalul de timp cuprins intre iernare si declansarea boistii, salaii se vor adaposti in zonele adanci ale lacului unde apa ramane la 4 °C chiar si dupa inghet. Pe rauri, vor evita curentul puternic si se vor orienta spre zonele cu adancimea minima de  1,5 m. Daca pe fund exista orice tip de obstacole submerse (agataturi, praguri, radacini etc.) atunci locul e perfect.

Masculii-pazesc-icrele-cu-o

Salai amorezati

Cand temperatura apei ajunge la 8-10 °C masculii de salau stiu ca e momentul sa se retraga spre maluri. Nerabdatori si intens pigmentati, acestia elimina feromonii meniti sa ghideze femelele spre locul de intalnire. Pe apele publice prohibitia ne condamna la abstinenta. Pe lacurile private, constiinta ar trebui sa ne indemne la cumpatare. Folosit in exces, jigul capata acum valente contraceptive. Hranirea nu mai e o prioritate, toata energia salailor canalizandu-se spre efortul reproductiv. Spre deosebire de alte specii, imune in aceasta perioada la ofrande pescaresti, salaii nu ne vor ignora. Orice naluca ce patrunde in perimetrul ales de masculi pentru amplasarea cuibului va avea o soarta previzibila. Atacurile sunt mai clare ca oricand, rapitorii lovind nalucile cu o agresivitate nemaiintalnita. Acesta e probabil cel mai bun moment pentru a initia un profan in tainele spinningului, cu o conditie – prinde si elibereaza. In linii mari, „locurile fierbinti” au urmatoarele coordonate: apa cu adancimea de 0,5-1,5 m, fund tare (fara depuneri de mal) si existenta unui suport la care icrele sa adere (plante, crengi etc.).

atac-de-salauCand apa trece de 11 °C atacurile sunt intrerupte, pentru o scurta perioada, de reproducerea propriu-zisa. Dupa fecundarea icrelor, femelele parasesc cuibul si-si redefinesc piramida nevoilor. Foamea capata din nou sens. Proaspat degrevate de sarcinile parintesti, ele isi abandoneza fara ezitari progeniturile si pun din nou stapanire pe praguri. Departandu-ne de maluri le vom gasi la apa mai adanca, grabite sa-si recapete fortele pierdute. Comportamentul lor nu va fi marcat de excese, ca in cazul masculilor. Plasticele moi, in culori naturale, armate pe jiguri cu capete clasice reprezinta solutia fireasca.

Culoare-vibratie-salau

Pe dorsalele infoiate ale masculilor apasa acum intreaga responsabilitate a perpetuarii speciei, astfel ca niciun twister ce se va apropia suficient de mult de cuib nu va trece neobservat. Imaginati-va un cerc in centrul caruia se gaseste cuibul pazit de salau si va fi lesne de inteles ca masculul va reactiona cu atat mai agresiv cu cat naluca va trece mai aproape de centrul cercului. Stiind asta, incercati sa acoperiti cat mai atent locul in care pescuiti prin lanseuri „in evantai”. Daca prin preajma exista vreun salau dominat de instinctul patern atacul nu se va lasa prea mult asteptat. Cei care nu au reusit pana acum sa treaca de pragul psihologic al jigului de 12 grame au acum cel mai bun prilej sa o faca. Hotararea cu care salaii reactioneaza creste direct proportional cu agresivitatea imprimata nalucilor. Culorile stridente si vibratia vin sa completeze portretul robot al shadului perfect.

Dat fiind faptul ca in aceasta perioada salaii renunta la unitatea de grup, nu va puteti astepta sa scoateti salau dupa salau din acelasi loc, ci mai degraba puteti spera la o succesiune de atacuri venite din aceeasi zona. Dupa drill, va indemn inca o data sa dati dovada de clementa si sa-i lasati sa se intoarca la cuibul lor pentru ca fara ei alevinii au sanse minime de supravietuire.

Despre mrene cat China, stiuci la metru si bibani la kil’…cu alta ocazie!

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum