De ce l-au impuscat pe Stefanescu?

secretul_lui_bachus

  Bisnita, talcioc, taraba, evaziune, stat mafiot…. da si nu, pro sau contra…. adevarate subiecte de politica economica de underground extrase din forum.
  Trag o linie ca sa analizez de unde si pana unde se intinde toleranta, unde intra in joc bunul-simt si cand se aplica regulile (forumului).
  Am sa incep cu referirea la conceptul de bisnita. Da, are conotatie negativa si asa e destinat sa ramana, atata vreme cat exista la antipod, la fel de vechea si uzuala notiune de business (bisnitar vs business-man).
  Daca pe asta am lamurit-o, sa discutam despre conceptul de vanzare a produselor second hand (folosite sau cel putin achizitionate in acest scop). Este categoric un drept al detinatorului unui asemenea produs sa il repuna in vanzare fara a mai plati vreo taxa statului sau oricarei alte entitati. Motivul este evident. Pe de-o parte a fost supus la prima achizitionare tuturor taxelor aferente, inclusiv adaosului comercial si in al doilea rand, de regula nu se urmareste obtinerea unui profit. Dimpotriva, in urma desigilarii si/sau folosirii, pretul scade substantial, cateodata exagerat de mult, prin specularea de catre cumparator a nevoii imperioase de bani a celui care il vinde. Desigur exista si disfunctii in genul acesta de vanzari, legate in special de incorecta sau incompleta descriere a produsului, de calitatea factorului uman sau de modalitatea de punere in posesie (optiuni de expediere). Toate acestea apar pe fondul inexistentei pe piata produselor sh a unui sistem coerent de organizare structurat, supravegheat, reglementat si coercitiv. In general, nefiind vorba despre valori mari care sa implice abuzuri majore asupra proprietatii private, totul este lasat la mica intelegere.images_1
  Cand pe aceasta piata apare un vanzator cu un produs nou, nimeni nu il baga in seama. Reactia apare insa, atunci cand revine cu un al doilea sau mai multe produse de acelasi tip, cu mai multe articole noi intr-o gama mai larga ori dupa caz, cu oferte de procurare a unor produse la cerere, evident sub preturile de magazin.
  Sa vedem acum cine si din ce motive reactioneaza.
  In primul rand sunt chiar ocupantii „talciocului”, fie el fizic sau virtual. De ce? Pentru ca prin aparitia la vanzare a unui produs nou, de obicei mai ieftin decat pretul de magazin, se pericliteaza posibilitatea obtinerii unui pret decent pe acelasi tip de produs folosit, chiar daca e doar desigilat, deci practic nefolosit. E clar ca intre un produs sigilat si unul identic (cu uzura zero) dar desigilat, oricine ar alege prima varianta daca nu e cu mult mai scumpa. Asta obliga posesorul de sh sa scada cu mult pretul pentru a mai spera sa vanda.
  O a doua categorie sunt cei care detin intr-adevar magazine on-line si care simt o reala presiune din partea pietei libere. Ganditi-va ca sunt cel putin 2-300 de indivizi care „baleteaza” intre forumurile de specialitate si website-urile de anunturi gratuite, punand in vanzare in permanenta produse al caror pret e sub cel al pietei legale (supusa accizarii). Pentru ei adaosul comercial e profit 100%. Nu au de platit angajati, chirii, impozite, TVA-uri, etc. Analizati asa, e firesc sa se revolte chiar si unii care nu au nimic in comun cu rubricile de vanzari, doar din simplu spirit civic sau mai pe romaneste, de ciuda.

DSCN20991

  In ultima instanta, sabia e in mana moderatorilor/administratorilor de forumuri, care isi pierd destul timp incercand sa tina fenomenul sub control. Niciun website care se respecta, nu-si permite sa gazduiasca o piata neagra care sa lezeze inetresele celor din bransa.
  Sunt destul de rare cazurile dar ele exista, cand chiar detinatorii unor magazine mai mici recurg la astfel de practici de ofertare in rubricile de vanzari, in speranta lichidarii unor stocuri mai greu vandabile sau a unor produse de calitate indoielnica.
images_2  In fine, o a treia categorie, pe care n-as infiera-o chiar atat de mult, e cea a manufacturierilor, a micilor producatori de diverse articole artizanale, care se chinuie destul de mult sa-si gaseasca o clientela si care de obicei, odata ce reusesc sa-si creeze un debuseu intra in legalitate, infiintandu-si firme si dispar curand de la rubrica de vanzari. Daca nu reusesc, dispar natural dupa cateva incercari.
  Administratori ori moderatori, incercam sa intervenim cat mai putin si in general cat mai putin „violent”. Totusi, fiind un forum cu foarte multi utilizatori, numarul tentativelor e cu mult mai mare decat se poate vedea, asta si datorita vigilentei celor care vegheaza permanent la bunul mers al „targuielilor”. De aici si insistenta lor de a se respecta acel minim de cerinte pe care le-am impus, pentru a evita pe cat posibil nemultumirile celor multi, pentru ca lor ne adresam. In rest, toate aceste polemici, sunt cauzate de cativa indivizi, in general aflati in opozitie cu bunul-simt si normele sociale, a caror pareri si instigari la „legalizarea” bisnitei, sincer ma lasa rece. Prefer sa cred ca nu sunt prea multi cei care gandesc ca ei si ca putem trai intr-o societate pe cale de insanatosire, nu invers. Daca n-ar mai plati nimeni impozite, nu ma gandesc din ce ar supravietui „gulerele scrobite” ci cum ar mai supravietui categoriile sociale subventionate – pensionarii, copiii, invalizii, etc.
sf.stefanescu  Legat de adevaratii speculanti (sobolanii de forum), care nu apar niciodata decat la rubrica de vanzari si eventual la comentarii despre produsul pe care il distribuie, pentru moderatori e o adevarata provocare munca de verificare in paralel a mai multor forumuri pentru a-i identifica si a-i „sorta” din restul vanzatorilor onesti. Din nefericire, in tot procesul asta mai cade victima si cate un nevinovat care se trezeste cu postarile sterse si avertisment. …Victime colaterale.
   Uite si dilema mea, de ce l-a impuscat pana la urma pe Stefanescu? Pe langa astia de acum, el era un adevarat sfant… doar boteza vinul, nu?
   semnatura

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum