Desi sunt tot mai rare locurile unde putem pescui un caras mare, saltat de 300g, fermierii, nu inteleg din ce motiv, prefera sa scape de aceasta specie, considerand-o concurenta la hrana crapului si lasa pescarii amatori sa retina cantitati nelimitate de caras mare, mic, nu conteaza.
Personal, si stiu ca la fel gandesc multi alti amatori de caras, consider acest peste un partener de relaxare ideal, prin finetea cu care ne plimba sau ne salta plutele si pentru abilitatile de care trebuie sa dam dovada, de cele mai multe ori, pentru a-l captura. Daca mai punem la socoteala si gustul dulce al carnii unui caras mare, intelegeti de ce am aprecia sa gasim mai multe locuri unde sa putem pescui acest peste.
Iata motivul pentru care am fost placut surprins cand prietenul meu si al multora dintre cei care urmariti emisiunile noastre, Laurentiu Ion (Mongolu), mi-a propus o partida pe balta de la Caciulati, vizand exact ceea ce-mi doream, caras mare. Desi o prognoza meteo falsa ne-a determinat sa amanam cu o saptamana partida, iata-ne totusi intr-o sambata dimineata pe balta. Distanta fata de Bucuresti e relativ mica, balta fiind situata intre Balotesti si Moara Vlasiei.
Prima impresie e de obicei definitorie si balta Caciulati mi-a imblanzit gandurile imediat ce am coborat pe drumul de pe dig si i-am privit splendoarea verde in toata lungimea ei. Pe stanga, liziera padurii din parcul vechiului Palat Ghica se termina in palcurile dese de stuf ce strajuiesc malul baltii iar pe dreapta sta insirata multimea de vergi si lansete ale familistilor, veniti cu mic, cu mare, cu mici si bere dar in special cu chef de relaxare la umbra codrilor Vlasiei si cu speranta, de loc desarta, de a prinde cativa pesti.
Desi mi-ar fi facut placere sa stau printre ei, ne-am retras mult mai departe de acest iures de grataragii, copii si neveste guralive. Aveam si unde, deoarece balta e foarte lunga si destul de lata (am apreciat-o din ochi intre 200-250m). Am iesit oarecum din zona de confort cu umbra dar vremea ne-a ajutat cu ceva nori, asa ca nu am suferit prea tare.
Partida de pescuit propriu-zis a debutat cu cativa carasi mai mici decat sperasem, adica la vreo 200g, dar baietii, in special Ionut si Marian, au deschis imediat recitalul, asezand cu feederele pe saltea cativa crapi intre 1 si 7 kg dar aducand la minciog carasi si caracude, cu adevarat frumosi, ce depaseau jumatate de kg.
Rezultatul final a fost pe de-a-ntregul satisfacator. Multumesc si pe aceasta cale administratorului baltii, Cornel Samoilă, care a avut amabilitatea sa ne raspunda tirului de intrebari, tinandu-ne companie cateva minute, aproape uimit la randul sau de frecventa capturilor, in plina perioada de reproducere. Cu promisiunea ca vom reveni curand la balta Caciulati pentru o partida la crap, va las sa urmariti emisiunea, pentru mai multe informatii si spectacolul oferit de feederele prietenilor mei.