Infiintata recent in parteneriat public-privat, Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii vine cu un program ambitios de reabilitare a conceptului de turism in aceasta arie protejata, unica in Europa.
Daca pana acum, aici poposeau cel mai des pasionatii de pescuit din toata tara, in ultimii ani au crescut numarul gospodariilor care ofera gazduire in regim de pensiune si hotelier, aparand chiar si cateva resorturi de 3 si 4 stele, ca de exemplu Cormoran, Egreta, Green Village. Odata cu oferta, au inceput sa vina vizitatori interesati si de altceva decat de turismul traditional.
Exact pe aceasta perspectiva se axeaza si planurile asociatiei, care intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii necesare unui turism de calitate. Multiculturalitatea si traditiile, alaturi de turismul traditional-gastronomic, istoric, cultural sau oenologic, joaca un rol important in industria ospitalitatii.
Implicat in acest proiect, ca de altfel in tot ce inseamna actiuni de conservare, revigorare si promovare a Deltei Dunarii, dl. Ivan Patzaichin ne-a spus: „Delta nu are neaparat nevoie de foarte multi turisti, ci de turisti care vin sa vada intr-adevar cum traiesc oamenii, ce fac oamenii si mai ales sa stea mai multe zile. Trebuie sa cream servicii care sa atraga turisti adevarati, care sa vina sa stea de la trei zile in sus. Adica ala din Germania cand vine, sa stie exact unde o sa stea, unde doarme, unde pescuieste, ce viziteaza. Cand o sa ajungem asa, atunci vom avea un turism adevarat in Delta Dunarii.”
Prezenti la una din activitatile organizate de Asociatia de Management al Destinatiei Turistice Delta Dunarii, Cupa presei la pescuit, gazduita de resortul turistic Cormoranu de la Uzlina, am stat de vorba cu domnul Catalin Tibuleac, presedintele asociatiei, care ne-a declarat: „Intr-adevar, toata lumea vorbeste in general despre Delta Dunarii, e normal, e unica. Dar alaturam Deltei zona continentala, zona muntilor Macin, zona Jurilovca, zona Murighiol unde ne aflam in apropiere aici, zona Mahmudia, zona Sarichioi. Sunt la fel, zone superbe, care permit o vizitare frumoasa si un turism educat, un turism care sa ofere sau sa intregeasca visul unei persoane care vrea sa viziteze judetul Tulcea.”
Serile petrecute in compania cantecului si dansurilor traditionale lipovenesti si a gastronomiei locale, au fost argumentele supreme, care pot convinge pe oricine sa revina si sa recomande Delta Dunarii, impreuna cu localitatile din judet, ca destinatii turistice inegalabile. Si din calitatea sa de interpret in cadrul ansamblului local, primarul din Sarichioi, domnul Vitali Finoghen, ne-a marturisit intr-o pauza: „Asta este bucuria noastra, pentru ca in Sarichioi, toate cadrele didactice sunt pastratoare ale traditiilor si obiceiurilor, si toate sunt de la noi din comuna. Pentru un primar este o mare bucurie sa vezi asa ceva. In zona Deltei se regasesc asemenea grupuri, care pot perpetua traditia si obiceiurile noastre.”
Toate aceste proiecte nu vor fi posibile insa, fara integrarea activitatilor asociate turismului. Vorbim despre transportul pe Dunare, agricultura ecologica practicata in scopul aprovizionarii pensiunilor cu produse de calitate, ori promovarea produselor traditionale. Desigur, este necesara si reconversia profesionala a locuitorilor, care le poate schimba modul de viata si le poate asigura un loc de munca si un viitor mai bun, in special tinerilor, care pana acum nu prea aveau perspective.