Cunosti pe deplin ajutorul pe care ti-l poate oferi salcia?
Indiscutabil, atunci cand alegem un loc de campare, in special pe malul unui rau, al Dunarii sau in Delta, ne orientam in preajma unor salcii (daca sunt). In primul rand ne e gandul la stropul de umbra si racoare oferit in perioadele caniculare, precum si la protectia oferita in cazul unei ploi nedorite sau a cate unei vijelii starnite din senin.
Pe langa aceste beneficii imediate si previzibile, salcia reprezinta si un ajutor direct la pescuit. Nu intotdeauna constientizam acest lucru dar sub salciile batrane, aplecate deasupra apei, pestii gasesc o bogata sursa de hrana datorita insectelor care cad in apa dar si o ascunzatoare buna. Si somnul, a carui vaz nu-l ajuta in capturarea pradei ci senzorii dispusi atat pe mustati, in zona capului dar si de-a lungul corpului, prefera intovarasirea cu malurile pline de salcii, atat datorita vietatilor furnizate dar si vagaunilor stabile pe care le poate sapa cu usurinta in malul plin de radacini bine ancorate.
Sa nu uitam legatura noastra pescareasca dintre salcie si somn, care este viermele salciei, una dintre cele mai apreciate momeli pentru mustacios. Il putem gasi deseori sub scoarta salciilor batrane, unde sapa numeroase canale, localizandu-se de multe ori in miezul crengilor dar chiar si in radacinile de deasupra apei. Iata un exemplu de pescuit cu vierme de salcie si capturile realizate, intr-un filmulet primit cu ceva vreme in urma de la un telespectator.
Ce afectiuni trateaza salcia?
Salcia poate fi si un cabinet medical de urgenta, datorita calitatilor antiinflamatorii si analgezice ale scoartei sale. Coaja de salcie este folosita de mii de ani pentru tratarea durerilor si a stat la originea fabricarii aspirinei. Spre deosebire de aspirina insa, care nu le este recomandata celor care au probleme cu arsurile gastrice sau ulcerul, salcia poate fi folosita pentru a trata hiperaciditatea gastrica. Contribuie si la scaderea febrei puternice. Indicata in durerile reumatismale, in nevralgii, cefalee si guta, scoarta de salcie poate preveni si accidentele vasculare prin efectul de subtiere a sangelui. Durerile reumatismale se diminueaza cu ajutorul bailor. Se pot face bai cu scoarta de salcie, dar si comprese locale cu cel putin o lingura de pulbere de scoarta.
Ce parti ale salciei se pot consuma?
In afara de scoarta, se consuma si mugurii, matisorii si frunzele foarte tinere. Coaja se recolteaza, in general, in anotimpul rece, pana infrunzeste, iar celelalte parti ale salciei primavara devreme.
Cum se prepara?
Coaja de salcie se recolteaza in luna martie, de pe ramurile tinere. Se taie in bucati de 2 cm lungime, care se pun la uscat timp de aproximativ doua saptamani, in locuri aerisite. Bucatile de coaja se incearca din cand in cand, prin indoire. Daca sunt elastice, mai trebuie lasate la uscat, iar daca sunt casante si se rup, se depoziteaza in locuri uscate.
In fitoterapie, pe langa scoarta, se folosesc si matisorii si frunzele din care se fac infuzii. Se beau trei cani pe zi, inainte de mese.
Ceaiul din coaja de salcie se face din 25-30 g de planta fiarta intr-un litru de apa timp de cinci minute, apoi lasata la infuzat inca 10 minute. Se beau cate doua-trei cani pe zi. Ceaiul se recomanda pentru febra, nevralgii, reumatism si guta. Se poate face si gargara, pentru dureri de gat. Cura cu ceai din coaja de salcie nu trebuie tinuta mai mult de trei saptamani.
In cazul indigestiilor, se face un decoct mai concentrat, din 40 g de scoarta uscata de salcie intr-un litru de apa.
Se poate consuma si pudra din coaja de salcie, incorporata in miere sau sirop. Se fac cure de cate doua saptamani, timp in care se consuma cate o lingurita de pudra, de doua ori pe zi. Pudra din coaja de salcie se obtine din coaja bine uscata si apoi rasnita. In cazul hemoragiilor nazale se pune in nari cate putin praf de scoarta de salcie, apoi bolnavul se intinde pe pat fara perna sub cap.
Nu este recomandat consumul de coaja de salcie in caz de menstruatie abundenta, rani, alergie la anti-inflamatoare, sarcina si alaptare.
Extern, din frunzele de salcie se fac comprese pentru contuzii si plagi sau se fac cataplasme pentru entorse. Se pun la fiert frunze de salcie in apa, se lasa la racit, se strecoara si se pun comprese, care vor vindeca ranile mai repede. Cataplasmele se fac din frunze de salcie, faina si putina apa.