Cum am ajuns la formula CRAPTOR TOTAL
Cu vreo 12-13 ani in urma, cand au patruns mai bine si la noi boiliesurile, am inceput sa le folosesc la partidele de pescuit sau in concursuri. Nu intamplarea, ci faptul ca realizam emisiunea Infopescar m-a adus in preajma primilor producatori de boilies, e adevarat ca foarte timizi la acel moment, deoarece nici informatiile nu erau la dispozitie pe toate gardurile si nici abundenta de ingrediente de azi nu se gasea. Iliuta Goean, prin prizma faptului ca gestiona afacerea Energofish, a fost primul care m-a introdus in tainele mixurilor. Dupa el am mai filmat prin multe ateliere si cand am adunat suficienta experienta, am renuntat la achizitionarea mixurilor ready made si usor-usor, de prin 2005 m-am apucat de treaba. Multe din retetele produse, unele imprumutate, altele de conceptie proprie, le-ati putut vedea si in emisiuni, alaturi de rezultatele destul de bune din competitii sau din partidele „la liber”.
De prin 2008 am inceput sa studiez diversele efecte ale unor componente mai sensibile in componenta compozitiilor, ca de exemplu aminoacizii, aromele, indulcitorii, palatantii, diversi aditivi, etc. Realizasem deja ca aproape nimic nu este natural ci sunt preparate sintetice si de aceea ma interesa dozarea cat mai precisa si modul de a le echilibra intr-un tot cat mai atractiv. In acea prioada am apelat destul de mult la diverse suplimente alimentare pentru sportivi, care pareau a fi superioare produselor comercializate in magazinele pentru pescari. Curand ajunsesem la retete complexe, care inglobau pana la 22-24 de componente. E adevarat ca rezultatele erau superioare in unele cazuri dar costurile depaseau cu mult un nivel acceptabil. De la acel moment, pornind de la cea mai buna reteta pe care o realizasem, am inceput sa elimin rand pe rand diverse componente si sa testez rezultatele. Surprinzator, testele aveau un raspuns la fel de bun. Astfel am ajuns la o formula minimala testata indelung, cu ajutorul careia am concluzionat ca rezultatele cele mai bune le aveam folosind componente chimice cat mai putine, in cantitati cat mai mici si cu gusturi si arome cat mai putin deformate chimic. Nu am folosit niciodata stimulatori sintetici, coloranti sau conservanti si am constatat ca rolul aminoacizilor adaugati suplimentar fata de continutul natural al mixului, este supralicitat si in mare masura nejustificat. Prefer inlocuirea lor cu o doza mica de faina de peste predigerata, putin GLM sau o pudra de ficat, un ulei de ficat de cod, etc., alaturi de cei continuti de masa vegetala din componenta. Toate componentele naturale contin diverse tipuri de aminoacizi, suficienti pentru a da semnalul de hranire.
Am avut doi ani de rezultate foarte bune, in special in concursuri si in 2010 mi-a venit ideea realizarii unui mix la care sa nu mai fie nevoie de componente la partea lichida, un mix complet, la care sa nu mai adaug decat lapte de porumb sau oua, in functie de tipul de boiliesuri de care aveam nevoie. Atunci a fost momentul cand am renuntat la aminoacizii lichizi si am inlocuit restul componentelor cu varianta uscata (CSL pudra, SOLAR Official Secret in loc de aroma lichida, etc.). Tot atunci, gratie amicului Cosmin Ronta (Qnyx), am descoperit efectul senzational al Astaxanthinei, cel mai puternic antioxidant natural, extras dintr-o alga, cu un puternic pigment rosu, care este responsabila de rezistenta somonilor fara hranire in formidabila lor migratie si care le confera si culoarea rosie a carnii. Astfel a aparut prima varianta de CRAPTOR. La scurt timp insa, avand la indemana niste praf de ou, am facut cateva teste reusite si am inlocuit si necesarul de oua pentru boiliesurile fierte. Nu mai lipsea decat inlocuirea laptelui de porumb si asta s-a realizat prin introducerea in mix a unei doze echivalente de dextroza, care reprezinta faza urmatoare pe linia de fabricatie a prepararii siropului de porumb. Acum mixul era intr-adevar complet si singurul adaos lichid necesar a ramas apa din balta. Toate testele facute in urmatorii doi ani, mi-au confirmat calitatea mixului. Singura conditie este folosirea boiliesurilor proaspete, in maxim 2-3 saptamani, datorita lipsei conservantilor. Prezervarea boiliesurilor gata facute nu se justifica, atata timp cat in general un boilies este cu atat mai atractiv, cu cat este mai proaspat.
Reteta CRAPTOR TOTAL reprezinta primul concept de mix de tip „integral”.
Deschideti documentul Excel de mai jos intr-o fereastra noua (patratul cu sageata din coltul dreapta sus), apoi apasati butonul „Edit online”. Introduceti preturile/kg pe care le gasiti la componente (atentie, unele produse se vand la doze mai mici sau mai mari de 1kg dar pretul trebuie sa fie la 1 kg) si cantitatea totala de mix dorita iar calculele se fac automat. Apoi puteti salva tabelul sau il puteti printa. Impartasiti si altora pe forum preturile obtinute, precum si rezultatele pe care le veti avea. *Astaxanthin este un produs scump si nu stiu daca se gaseste in tara in varianta pulbere. Eu il procuram din SUA.
De ce acum? De ce aici?
La inceput l-am produs singur in cantitati mai mici si l-am comercializat cateva luni in varianta simpla CRAPTOR, pana la realizarea CRAPTOR TOTAL. Apoi am incercat cativa ani sa scot en-gross pe piata acest mix cu ajutorul unor producatori. Inceputul l-am facut prin 2011 cu Carping Club (in video folosesc unul din ambalajele de atunci) dar nu a fost de durata din cauze… pierdute prin amintiri. Intre timp ei au preluat ideea, desi nu au avut reteta originala (nici rezultatele similare). De atunci am mai curtat sau tatonat si alti producatori dar nu s-au aratat prea interesati sau entuziasmati. Eu nu m-am considerat niciodata un bun comerciant si nici timp sau tragere de inima sa intru pe piata asta n-am avut, asa ca iata, am concluzionat ca ar fi pacat sa nu beneficiati cu totii de o reteta utila. Si daca se va gasi cineva sa o produca, cu atat mai bine, va va reduce costurile. Conditia e sa-i pastreze numele. 🙂
Am deschis un topic special pentru acest subiect aici: Mixul Craptor