Lufarul (Pomatomus Saltatrix, fam. Pomatomidae) este raspandit in zonele calde si temperate ale Oceanului Atlantic, Oceanul Indian, Marea Mediterana, Marea Azov si Marea Negra. Dezvoltarea sa medie este de 30-50 cm (2-3kg), iar cea de exceptie, circa 110cm (25kg). Se remarca printr-un corp robust, acoperit de solzi marunti, subtiri, capul mare, turtit lateral, botul scurt, gura relativ mica, oblica, cu dinti nu prea inalti dar puternici si ascutiti; inotatoarele dorsale sunt unite. Spatele sau este cenusiu cu reflexe albastrui, iar restul corpului argintiu. Inotatoarele au o culoare cenusie spalacita. La baza fiecarei pectorale se afla cate o pata negricioasa.
Este un peste de card, extrem de rapace, urmarind permanent bancurile de scrumbii, stavrizi, hamsii, sardele, aterine, din care adesea sfarteca peste nevoile sale normale de hranire. Se reproduce si de-a lungul litoralului nostru, in apele pelagice, cand apa este mai calda (circa 20°C). In stare de puiet se hraneste cu crustacei si moluste, pentru ca ulterior sa consume cu lacomie exclusiv pesti, avand un ritm de crestere rapid (de la circa 7cm in prima toamna de viata, la aproape 20 cm in cea de-a doua). Poseda o carne alba de foarte buna calitate, ce poate fi consumata atat proaspata cat si afumata.
[…] Lufarul (Pomatomus saltatrix) este un pește răpitor, marin, din familia pomatomide (Pomatomidae), răspândit în apele tropicale și subtropicale din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian, care trăiește și în marea Mediterană și zona litorală a Mării Negre. […]