1.Esox americanus, sau stiuca Americana are doua subspecii si anume:
Denumita si stiuca cu aripioare rosii este originara din America de Nord, am putea spune ca este sora geamana a stiucii de la noi. Arealul ei este delimitat de la Florida si pana la Saint Lawrence si este cea mai mica reprezentanta a speciei masurand pana la 40 de centimetri si 1,02 kilograme. Desi nu se compara cu potentialul sportiv al stiucii de la noi sau cu cel al stiucii muskellunge/musky, aceasta este pescuita in America destul de mult cu echipament ultralight datorita caracterului vorace al acestora si a drilurilor spectaculoase caracteristice speciei.
Subspecia vermiculatus poate fi usor confundata cu ruda sa cu aripioare rosii daca nu ar avea zone diferite de crestere. Aceasta se poate gasi in apropierea raului Mississippi si pe lacurile si deltele din apropierea acestuia. Stiuca Vermiculatus se deosebeste insa si prin prisma coloritului pielii, de unde si numele Vermiculatus ( tradus: in forma de vierme) Dimensiunile acestei subspecii sunt asemanatoare celei Redfin.
Stiuca Muskie sau Musky cum este cunoscuta la noi, este cea mai mare membra a familiei Esox. Numele provide din dialectul indigen Ojibwa, cuvantul “maashkinoozhe” avand intelesul de “stiuca urata”. Francezii au preluat cuvantul prin “masque allonge”- “masca/figura alungita”.
Sunt cunoscute trei specii mari de stiuci Musky, in funtie de zonele si ecosistemul unde s-au dezvoltat, astfel gasim Musky cu pete, cu dungi sau “golasa”, fara semne distinctive pe piele.
Stiuca musky este “echipata” cu o apripioara dorsala si una ventrala opozabile, asemenea stiucii commune, asezate atat de departe de cap spre inotatoarea caudala, incat aceasta specie de stiuca devine o adevarata torpila in momentul atacului, fiind si unul dintre cei mai rapizi pesti de apa dulce. Dotata cu un maxilar masiv, plin de dinti ascutiti aplecati spre interiorul gurii, Musky este unul dintre cei mai temuti rapitori de apa dulce, neavand practic dusmani naturali, decat propriile surate, canibalismul acestei specii fiind unul foarte dezvoltat, atat in stadiile incipiente de viata – la patru zile de la eclozare alevinii de musky devin deja rapitori, consumand printre altele si alti alevini de musky astfel incat ajung la o dimensiune de 30 de centimetri in numai 4 luni de viata – cat si in perioada de adulti.
Recordul mondial de Musky dateaza din 1949 si este atribuit lui Cal Johnson pentru un exemplar de 30,61 kg capturat in Wisconsin USA, conform IGFA
Un hibrid intre Musky si Stiuca comuna, Esox Lucius realizat in mod natural, dar crescut si artificial pentru latura sportiva este Tiger Musky, Tiger Muskellunge.
4. Tiger Muskellunge Esox lucius x Esox masquinongy
Specia Tiger musky este rezultatul imperecherii intre masculul de Esox Lucius si femela de Musky in captivitate, desi sunt cazuri in care hibridul se formeaza si in mediu natural. Specia hibrida tiger musky este mai rezistenta si are o crestere mai rapida decat parintii sai naturali. Tiger musky a fost reprodusa in principal pentru latura sportiva a acesteia, beneficiind de voracitatea stiucii commune si de marimea musky. Cu toate acestea, fiind mai usor de prins decat stiuca musky, tiger musky nu ajunge la dimensiunile impresionante a le rudei sale.
Beneficiind de calitatile parintilor sai, Tiger Musky tinde sa aiba o constructie mai robusta decat muskellunge, corpul fiind mai scurt asemanator stiucii comune. Masculul de Tiger Musky este steril deci inmultirea speciei pe cale naturala nu exista, ajutand insa la dimensionarea exacta a populatiei aflata pe un anumit teritoriu.
5. Chain Pickerel Esox niger
6. Amur Pike Esox reichertii