Specii de biban

Bibanul galben (Perca flavescens- Yellow perch)- fratele american al bibanului European – a fost catalogat pentru preima oara de naturalistul american Samuel Latham Mitchill, in anul 1814. Se caracterizeaza, asa cum sugereaza si numele, printr-un colorit galben-auriu al corpului, care este brazdat de 6-8 dungi transversale inchise la culoare, care pot fi inexistente la puiet, dar isi intensifica la masculii adulti culoarea in perioada reproducerii.

biban-galben-urias

Bibanul galben traieste in raurile si lacurile din SUA si Canada, fiind foarte apreciat datorita popularitatii sale in randul pescarilor sportivi, al valorii sale comerciale datarate calitatilor carnii sale, reprezentand insa totodata o considerabila valoare in ecosistemul zonelor in care traieste si constituie hrana unor alte specii (bass, salaul, cormoranul cu creasta dubla).

Prefera apele putin adanci si cu  temperatura intre 17.6°C si 25°C. Sunt activi in timpul zilei si inactive noaptea, cu exceptia perioadei de reproducere, cand devin activi si noaptea. Traiesc in bancuri ce numara de regula intre 50 si 200 de indivizi, care se disipeaza la lasarea serii si se regrupeaza in zori.

Este mai mic decat “fratele” sau European, adultii atingand in medie 10- 25.5 cm lungime, cel mai mare exemplar prins pana acum masurand 53.3 cm in lungime si respectiv 1.91 kg in greutate. Bibanul american poate trai pana la 11 ani, exemplarele inaintate in varsta fiind semnificativ mai mari decat media si fiind supranumite “jumbo- perch” (bibani uriasi).

biban-alb

Bibanul alb (White perch/ Morone Americana) face parte din aceeasi familie cu bass-ul si traieste  in apele salmastre si dulci  din estul Americii de Nord. Are corpul de culoare argintie, fiind cunoscut si sub numele de “silver perch” (bibanul argintiu). Desi nu atinge dimensiuni mari (lungimea medie fiind de 13.5 cm, maximul cunoscut: 49.5 cm si respectiv 2.2 kg), este considerat o specie periculoasa si daunatoare datorita lacomiei cu care consuma icrele altor pesti si pestisorii mici cu care se hranesc salaul si bass-ul, defavorizand dezvoltarea acestor specii; influenta defavorizanta asupra altor specii este accentuata de faptul ca este un peste foarte prolific, care se inmulteste  rapid.

biban-negru

Bibanul negru (Black perch- Embiotoca jacksoni), cunoscut si sub denumirile de “black surfperch” si “butterlips” poate avea o larga varietate de culori, nefiind niciodata negru, asa cum s-ar putea deduce din numele sau. Culoarea corpului variaza in functie de mediul in care traieste si s-a observat ca pestele este chiar capabil sa isi modifice culoarea pentru a se camufla- devenind mai deschis la culoare cand se afla in apropierea unui substrat nisipos si inchis la culoare cand se afla printre plante subacvatice…(in kelp). Coloritul poate fi de la argintiu, cafeniu deschis, alb-verzui, albastrui, pana la portocaliu- maroniu, iar burta este de obicei galbuie.

Este un peste marin subtropical, care poate fi intalnit in estul Oceanului Pacific, pe coasta de est a Americii de Nord, de la Fort Bragg in nordul Californiei pana la Baja California, Mexico. Traieste de obicei in grupuri mici, la adancimi medii de 6 m, dar poate ajunge si pana la 46 m adancime.

De obicei, bibanul negru nu depaseste lungimea de 38 cm si greutatea de 2 kg.

biban-de-nil

Bibanul de Nil (the Nile perch- Lates niloticus) este o specie inrudita cu bibanul european si cel american, facand parte din acelasi ordin – Perciformes – dar dintr-o alta familie (Latidae). Traieste in fluviile (Nil, Congo, Senegal, Niger) si lacurile africane cu apa dulce (Victoria, Nasser- lac artificial), precum si in ape salmastre (lacul Maryut- Egipt).

record-la-biban-de-nil

Bibanul de Nil este unul dintre cei mai mari pesti de apa dulce, uriasul pradator putand atinge lungimi de aproape 2 m si o greutate de 200 kg. Adultii masoara in medie 121-137 cm, dar multi pesti sunt capturati inainte de a ajunge la maturitate. Este considerat unul dintre cele mai periculoase specii invazive la nivel mondial; introducerea sa in lacul Victoria in anii ’50 a avut drept consecinta disparitia a mai mult de 200 de specii native.

Datorita spectaculozitatii sale, bibanul de Nil reprezinta tinta multor pescari europeni; in anul 2009, britanicul Tim Smith a capturat in Uganda (in apropiere de cascada Murchison, pe Nil), un exemplar- record care masura 2.08 m in lungime si cantarea 112.95 kg (foto).

Foto: Tim Smith si captura sa record

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum