Mreana

vijelie-mreanaEste o vara frumoasa cu temperatura potrivita numai buna pentru un pescuit cu varga la mreana. Sunt ca mai toata copilaria mea pe raul Arges prin dreptul bodegii Zavoi dand la mreana in stilul “la zbor”. pe-apa

 

Dupa o incursiune prin ferma partidului printre caini si paznici am ca recompense saculetul cu viermi luati de la statia de faina proteica a fermei si ma pregatesc pentru o zi plina de mustacioase.

Echipat cu varga mea de stuf din 3 bucati, pluta de cocean de porumb si carlig topolog imi fac vadurile aruncand cateva maini de viermusi in amontele prundisului unde aveam sa pescuiesc. Pun in carligul Topolog 3-4 viermisori si lansez in amonte lasand sa curga la vale pluta de cocean prinsa la ambele capete avand grija sa tin undita sus pentru ca firul sa nu faca “burta” pe apa si a-mi trage pluta mai repede la vale. De la prima lansare am trasatura si intep in aval simtind in undita vigoarea primei mrene pe aceasta zi minunata de vara.

Cum ma luptam eu mai cu foc cu mrenoaca mergand in avalul raului pic intr-un anafor scufundandu-ma complet…instant sar la suprafata dupa o gura de aer si ce aud………este alarma telefonului mobil pus sa ma trezeasca pentru a merge la pescuit. Ce vis frumos!

Barem daca mai aveam putin timp sa vad cat era de mare mrenoaca . Dar lasa ca poate am norocul sa o vad astazi in realitate caci am uitat sa va spun…tot la mreana vreau sa ies culmea tot pe Arges dar mai “departe” cu 30 de ani. Este iarna, zapada si o temperatura ce nu sare de 1 grad Celsius. Am facut de cu seara o nada combinata Benzar ice mix o jumatate de kilogram amestecata cu un kilogram de Benzar cascaval mreana , clean, scobar. Am bagat 200 de grame de viermisori congelati si cam 100 de grame de pupe puse la inmuiat cu putin aditiv Benzar de cascaval.

nada_viermi_cosulet_detaliu15

nada_viermi_cosulet_plin__detaliu16

nada_feedere14

Pentru carlig mi-am pregatit cativa viermi aditivati cu aroma de cascaval si cateva rame rosii de balegar. Astazi nu o sa pescuiesc cu varga de stuf ca in visul din copilarie ci cu 2 feedere cu cosulete cautand sa pescuiesc cat mai mult pe gropanele fostelor balastiere. Imi fac cafeaua, ma imbrac bine, pun lucrurile in masina si ma pornesc la drum. Soseaua este curata si in 20 de minute ajung pe malul raului Arges unde aveam in minte ceva locuri de pescuit numai bune pentru iernat.

feedere_mincioc_bac_nada_poza_pe_inalt_11

feedere_loc_poza_pe_lat_10

Gasesc un loc si incep sa imi instalez lucrurile. Pun suportii de lansete, montez linistit mulimetele pe feedere mai trec cu mana prin nada sa vad daca este umectata suficient si dupa ce echipez liniile cu cusulete si tije aniti rasucire fac prima lansare la intretaierea unui curent de coborare cu marginea unei bulboane cautand sa prind pragul dintre cei doi curenti. Pentru inceput la primele lanseuri nada de pe cosulet trebuie sa nu fie foarte stransa pentru a cadea repede in vad si a face cat de cat o dara. Ideea este sa scoatem montura la 10-15 minute si de a lansa iar astfel sa reusim cat de cat sa formam un vad.

eu_poza_cu_feederul_si_cosuletul_spre_obiectiv_poza_pe_lat7

eu_pregatit_sa_intep8

Pe mulinetele feederelor am fir de 0,20mm, cosulete de 40 de grame care incarcate se duc in 80 de grame si carlig fine monture de la Drennan numaru 14. Pe carlig pun 4-5 viermii „dinamo” cum spunem noi pescarii de competitie adica unu alb unu rosu. Timp de o ora nu fac altceva decat sa nadesc constiincios la 7-10 minute scotand si reincarcand cosuletele cu nada. Dupa aproximativ o ora incep sa se vada si rezultatele…am prima muscatura si in scurt timp prima mreana poposeste in minciocul meu dupa care in juvelnic.

eu_intepand_lateral_poza_pe_lat6

eu_razand___mreana_pe_inalt_poza_buna_9

Continui sa scot si sa lansez ca un metronom pentru a tine vadul „treaz”. Muscaturile incep sa se indeseasca si astfel reusesc sa imi fac o partida pe cinste. Feederele pentru perioada de iarna mi se par cele mai practice datorita varfurilor lor senzitive care se pot schimba in functie de greutatea cosuletelor sau de curentul apei. Ca pescar de rau trebuie sa cunosti foarte bine metehnele pestilor. De exemplu de cele mai multe ori pe o apa tulbure o sa ai mai multe prezentari la rame fie rosii de balegar sau albe de frunze, pe cand pe o apa limpede prinzi mai bine pe vierme sau cascaval (in cazul mrenelor). Fiecare amanunt conteaza si trebuie luat in seama cu maxima seriozitate pentru a avea o partida reusita.

eu_cu_mreana_poza_pe_lat3

eu_cu_mrene_in_plasa_minciocului_sapca_pe_apa_poza_pe_lat4

Dar sa revenim la partida noastra de mreana. Iarna trebuie sa avem in vedere ca pestele este mai static, raza lui de hranire este mai mica si ca atare nu se deplaseaza mult fata de locul de iernat…. dar ca idee tot in zonele „ traditionale” de hranire sta. Mrenele in curent sau la marginea lui ori in gropile fostelor balastiere, scobarii in anafoare sau zone cu un curs lin, linistit sau la adapostul trunchiurilor de copaci cazuti pe apa unde curentul este mai moale.

capturi_nada_feedere_poza_pe_lat1

eu_cu_2_mrene2

mrene_feedere_rau12

Pescuitul trebuie neaparat sa aiba ca orice piesa buna o introducere (nadire), cuprins (intretinere) si incheiere (poze la capturi si eventual eliberare daca nu dorim sa retinem).

Eu pe ziua de azi am indeplinit toate cele 3 etape si nu pot decat sa ma declar satisfacut de aceasta zi minunata de iarna. Dupa sedinta foto toate mrenele au fost eliberate inapoi in raul de unde au iesit pentru a-mi lumina ziua. Ca la orice poveste vijelioasa nu inchei fara a va ura tuturor partide pline de capturi, fire rasucite si nu uitati…o zi petrecuta in natura alaturi de familie sau prieteni este o zi castigata…

 Fire zbuciumate!!!

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum