Avem o Delta. Cum procedam?

salvati-deltaDelta moare, dar nu se preda! Asociatia Salvati Dunarea si Delta lanseaza Delta Warning Report, un puternic semnal asupra  amenintarilor Deltei. Luni, 7 martie 2011, sub sloganul “Delta moare, dar nu se preda!” in prezenta unor inalti oficiali romani, s-a desfasurat Simpozionul National “Avem o Delta. Cum procedam?” …marca a Asociatiei Salvati Dunarea si Delta (SDD). Aflat la cea de-a cincea editie, evenimentul a avut loc in Sala Drepturilor Omului de la Parlamentul Romaniei, fiind organizat de SDD in parteneriat cu Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, cu sustinerea Romtelecom.Simpozionul “Avem o Delta. Cum procedam?” este o platforma de dialog si colaborare intre toti factorii interesati (politicieni, reprezentanti ai Guvernului si ai institutiilor publice centrale si locale, organizatii neguvernamentale, membri ai comunitatilor locale si ai mediului de afaceri) cu scopul solutionarii problemelor cu care se confrunta Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Simpozionul a fost deschis de Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, cu o pledoarie pentru protejarea naturii. El a atentionat ca civilizatia depinde de salvarea speciilor si ca renaturarea celor 80.000 ha din Delta inseamna o imensa, unica si ultima sansa de recuperare a biodiversitatii. Liviu Mihaiu a atras din nou atentia asupra necesitatii controlului pescuitului si aplicarii legii in numeroasele cazuri de braconaj din Delta Dunarii. „Ce-am primit in schimbul eforturilor noastre? Va spun eu: ni s-a spus ca suntem niste dusmani ai poporului care param la Bruxelles pentru niste plante de nisip sau pentru niste balauri verzi pe pereti” a declarat Liviu Mihaiu.
 

Grigore_BaboianuIn cadrul simpozionului s-a lansat „Delta Warning Report” primul raport de analiza institutionala si a politicilor publice referitoare la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Ca urmare a analizei a rezultat ca ARBDD, institutia special infiintata odata cu declararea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (1990) nu are leadership-ul si autoritatea de coordonare necesare si nici parghiile care sa ii permita implementarea Planului de Management in conformitate cu obiectivele de conservare a biodiversitatii si de reconstructie ecologica.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a recunoscut ca “diplomatic vorbind, in ultimii douazeci de ani nu a fost facut tot ce era posibil pentru Delta Dunarii ”. 

laszlo_borbelyMinistrul a lansat invitatia unei intalniri a factorilor interesati peste trei saptamani, in Delta Dunarii, in scopul discutarii punctuale a tuturor problemelor.
Presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu a declarat ca “desi pare cateodata ca batem pasul pe loc, trebuie sa mergem mai departe. Legea Rezervatiei trebuie actualizata, avand grija sa respectam atat biodiversitatea cat si cetatenii care traiesc in Delta Dunarii.” Sulfina Barbu a mai amintit de situatia legii Rezervatiei care a fost retrimisa din plen la Comisia pentru administratie publica, unde pana in prezent nu au fost inregistrate propuneri de imbunatatire.
Concluziile simpozionului la care au contribuit  reprezentantii institutiilor prezente sunt:
– In ciuda numeroaselor strategii existente in Delta Dunarii, actiunile concrete de protejare a resurselor piscicole si a biodiversitatii sunt blocate de interesele economice ale actorilor locali;
– Desi inca din 2008 exista un regulament care stabileste normele de construire in acord cu arhitectura traditionala, acesta nu este pus in practica de catre autoritatile locale, in consecinta constructiile ridicate dupa iunie 2010 sunt ilegale;
– In lipsa unui serviciu de salubrizare si de colectare a deseurilor, Delta Dunarii este singura rezervatie UNESCO care este groapa de gunoi a localnicilor si a turistilor;
– Toti oficialii prezenti la simpozion s-au pronuntat in favoarea renaturarii amenajarilor agricole si piscicole. Nicio institutie nu actioneaza insa pentru a pune in aplicare lucrarile de reconstructie ecologica prevazute in Planul de management al Rezervatiei;

invitati_simpozion

La finalul simpozionului, participantii au putut vizita expozitia de fotografie «Delta Dunarii – Paradisul in pericol», o reprezentare realista a Deltei Dunarii captata de camerele unor pasionati fotografi. Expozitia isi propune sa traga un semnal de alarma asupra efectelor dezastruoase si ireversibile pe care le poate avea exploatarea necorespunzatoare a acestui spatiu de o bogatie naturala inestimabila. Expozitia a putut fi vizionata intre 1 si 3 februarie 2011 la Parlamentul European, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede.
Editia a cincea a Simpozionului national a fost realizata in cadrul proiectului “Avem o Delta. Cum procedam?” finantat prin Fondul ONG pentru Romania din  cadrul Mecanismului Financiar Spatiul Economic European (SEE), cu participarea Guvernelor Islandei, Principatului Liechtenstein si  Norvegiei, prin schema de finantare gestionata de catre Fundatia  pentru Parteneriat.

Comunicat de presa
Bucuresti, 7 martie 2011

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum