5 iunie – ziua internationala pentru lupta impotriva pescuitului ilegal

Ziua internaţională pentru lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat este aniversată în fiecare an la data de 5 iunie. Pescuitul reprezintă o sursă vitală de hrană, precum și de ocupare a forței de muncă, activitate de recreere, comerț și care asigură bunăstarea economică pentru oamenii din întreaga lume. Într-o lume cu populație în creștere și cu problema foametei încă persistentă, peștele a apărut ca o marfă importantă pentru asigurarea securității alimentare. Cu toate acestea, eforturile comunității internaționale de a asigura durabilitatea pescuitului sunt compromise serios de activitățile de pescuit ilegale, nedeclarate și nereglementate.

Potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), activitățile de pescuit ilegale, nereportate și nereglementate sunt responsabile pentru pierderea de 11–26 milioane de tone de pește în fiecare an, care se estimează la o valoare economică de 10–23 miliarde USD. Pentru a reduce acest impact, Targetul 4 al Obiectivului 14 al Agendei de Dezvoltare Durabilă adoptat în 2015 de Adunarea Generală a ONU, îndeamnă în mod specific comunitatea internațională să „regleze eficient recoltarea și să pună capăt pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat și practicilor de pescuit distructive” de 2020, scrie un.org.

Atingerea acestui obiectiv ambițios necesită eforturi puternice de sensibilizare pentru a atrage atenția publicului larg asupra impactului negativ al activităților de pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat, activitate în care FAO a fost implicată activ.

Pentru a promova conservarea pe termen lung și utilizarea durabilă a resurselor de pescuit, Conferința FAO din 1995 a adoptat Codul de conduită al FAO pentru pescuit responsabil. Codul este voluntar și stabilește principii și standarde internaționale de comportament pentru practicile responsabile în vederea asigurării conservării, gestionării și dezvoltării eficiente a resurselor acvatice vii, cu respectarea cuvenită a ecosistemului și a biodiversității.

În 2009, Conferința FAO a adoptat Acordul privind măsurile de competenţa statului portului pentru prevenirea, descurajarea şi eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat şi nereglementat. Acordul, intrat în vigoare la 5 iunie 2016, este obligatoriu și stabilește măsurile minime pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, neraportat și nereglementat.

Autor

Similar Articles

Comments

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


Populare acum