Salut !
Am sa va prezint o montura pentru caras care eu o folosesc cam de 15 ani si trebuie sa spun ca este de departe cea mai eficienta din punctul meu de vedere pentru pescuitul carasului si nu numai. Mentionez ca montura aceasta am invatato de la un Nea' Gica (Dumnezeu sa'l ierte) care a fost un fel de guru in pescuit aici pe malul lacului Siutghiol din Constanta. Intai am sa va descriu efectiv din cuvinte si pe urma va rog sa urmariti si imaginile care chiar daca nu sunt extraordinar de clare (sunt facute cu telefonul mobil), ofera o imagine asupra monturii efective.
In primul rand materialele folosite sunt : 2 carlige (ce marime doriti), un tub de silicon de 1,5 cm lungime si gros de 1 mm, 1 ac de cusut, fir monofilament 0.20. Se leaga carligele normal lasandu-se pentru un carlig firul lung cam de 30 cm si pentru celalalt cam de 10 cm. Se introduce firul (cel lasat mai lung) in ochiul acului de cusut; se introduce acul de cusut in tubul de silicon intr-o parte si la jumatatea tubului se strapunge cu acul tubul si se scoate afara cu tot cu fir. Se introduce celalalt fir al celuilalt carlig in capatul opus al tubului de silicon si se scoate pe partea opusa. Capatul firului pe care doar ce l-am introdus va ajunge in capatul unde se afla celalalt carlig. Se fac 3 bucle din capatul acesta de fir si firul cu carlig. Se taie capatul in exces si se strange bine. Se trage de firul care a iesit pe la jumatatea tubului de silicon si astfel se obtine o montura cu 2 carlige care aparent nu prezinta nici un nod.
Ca avantaje, niciodata carligele nu se vor incalci cu firul principal; daca se ataseaza pe fir un plumb culisant, acesta nu va deteriora nodul (aici numai cu plumb culisant se pescuieste); in momentul cand se agata un peste, montura se intinde si firul liber se ridica in sus. La inceput pare mai dificil, dar dupa cateva incercari va veti da seama cum sta treaba.