cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

nada mileniului 3

Moderator: florentiniuga

cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde Ravensun » 09 Feb 2009, 13:22

Salut
Am vazut emisiunea si am cateva intrebari
1. Ca sa iti faci un mix cel mai usor pt incepatori cel mai ok e sa porneasca cu un mix ready made. insa mai sunt si ceilalti care vor sa isi faca mixul propriul. Avand in vedere ca la voi gasesc CCmoore care ofera o gama foarte larga de ingrediente pt mix (remarc CC Moore pt ca aveti pe site gama cea mai variata de ingrediente de mix de la ei)

De la ce baza pleci cand iti faci un mix? Cum ar trebui sa arate un procentaj pt un fishmeal din punctul tau de vedere?
Este evident ca nu poti cumpara grame si trebuie sa iei la pungi de 1-2 kg.
Avand aceste cantitati evident si lucrand in kg iti faci cantitate mai mare. un articol de ghidaj a fost cel prezentat aici http://www.crap.ro/forum/phpBB2/viewtopic7344.html in care Andy Moule spune ca un fishmeal ar putea porni de la
Fishmeal Mix:
Fainuri proteice din peste - 50% max.
Agenti de legatura - 50%
Fainuri solubile -10-20%
Fainuri pt textura -10%
Esti de acord cu asta sau ai alta varianta?

2. Pe mix-ul tau prezentat ar fi cam 35% faina de peste, liant 30% (soia,gris si megablend) birdfood(robin red , seminte si clo) 18% si textura (varec, scoica si tiger nuts floor) 15% . Nu va fi greu la rulat daca sunt aceste procente (nue prea mult fishemeal si birdfood si prea putin liant)? Si in astfel de cazuri ca sa elimini sa zicem mica problema de rulaj te ajuti si de partea lichida?

3. La cantitati mari cum procedezi cand iti faci un mix? Pleci de la o idee de mix care iti da procentele ? Iar daca pornesti de la procente nu te incurca recomandarea producatorului pt fiecare faina?
Exemplu concret: pleci de la procentajele de mai sus si pt un fishmeal pui 30% din total. Daca nu vrei sa folosesti 4 fainuri si doar una care are recomandare de catre producator maxim 280 g pe kg de mix (ex provimi 66) ce faci?
Pt ca daca pui sa zicem 35% intr-un fishmeal ar trebui sa pui 350 g iar maximul recomandat este 280g


4. Ca sa iti faci solbuile folosesti lapte de porumb. Cat de solubuil e un boiles daca 70% din fainurile folosite sunt insolubile? Este de ajuns laptele de porumb in asa fel incat un mix insolbuil sa fie solubil?
Cum reglezi timpul de dizolvare sa creasca sau sa scada (lucrezi din textura si e suficient!?)


Multumesc
Avatar utilizator
Ravensun
utilizator
utilizator
 
Mesaje: 45
Membru din: 28 Feb 2008, 15:08
Localitate: Bucuresti


Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde Ravensun » 09 Feb 2009, 13:26

Si inca ceva?
Poti sa pleci de la un 50/50 si sa il imbogatesti ? Cum ai proceda daca ai vrea un fish meal si ai pleca de la gris, super gold si soia ?
Avatar utilizator
Ravensun
utilizator
utilizator
 
Mesaje: 45
Membru din: 28 Feb 2008, 15:08
Localitate: Bucuresti

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde florentiniuga » 09 Feb 2009, 15:59

Pana iti raspunde Marian, te pot lamuri eu intr-o privinta. Boiliesurile asazis solubile, nu se dizolva la propriu, decat in mica masura, adica exact componenta dulce, laptele de porumb si eventual alte elemente care sunt chiar solubile. De fapt ne asteptam sa se desfaca in termenul pe care il dorim si sa raspandeasca aromele si lichidele nutritive continute, pentru un efect cat mai rapid.
Ne intalnim si pe Facebook

Imagine
Avatar utilizator
florentiniuga
Master Admin
Master Admin
 
Mesaje: 4416
Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
Localitate: Bucuresti

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde Ravensun » 09 Feb 2009, 16:40

Multumesc FLorentin pt raspuns
Eu ma refer la solubile care se dizolva sau cel putin asa lis e face reclama. Bile care se dizolva in 2 ore care lasa un norisor atractiv si in locul und ese dizolva lasa un mic "covoras" de nada. 2 ore?

Ok laptele lichidele si aromele ies din bila si astea se dizolva.
1. Cum reglezi timpul de dizolvare? (stiu ca multi folosesc lapte de porumb si ou ca sa modifice timpul de dizolvare)
2. Si atunci cum la o bila care folosesti sirop de porumb dupa cateva ora se desprinde de pe firul de par si ramane "praf" pe fundul apei? Am facut bile dupa reteta de la voi initial si aveau timp de dizolvare de vreo 12-14 ore
3.Cum sa le fac mai dizolvabile? folosesc faina predigerata cu preponderenta?
4.Si mai ales care sunt elementele care iti fac bila sa elimine mai repede aroma? Banuiesc ca ar fi solubilitatea elementelor din mix, tipul lichidelor si mai ales al aromelor folosite si nu in ultimul rand textura
Corect?
5. concentratia siropului de proumb mai diluat sau nu cu apa calduta cum influenteaza solubilitatea>?
Ma intereseaza strict din ce ati testat voi cand ati facut bile cu acele retete prezentate in emisiuni

multumesc
Avatar utilizator
Ravensun
utilizator
utilizator
 
Mesaje: 45
Membru din: 28 Feb 2008, 15:08
Localitate: Bucuresti

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde martinik » 09 Feb 2009, 20:15

din exp proprie iti spun ca solubilitatea este influentata si de urmatoarele aspecte: temperatura apei, adancimea apei si densitatea maruntisului din balta.
intr-un fel se prezinta un solubil in pahar si altfel pe fundul baltii unde sunt si curenti, etc.
nu spun ca am dreptate 100% dar la concluzia asta am ajuns.
am pescuit pe balti la 3,5m si solubilitatea la 50-50 era la 3h. cu aceleasi bile, diferenta de doua zile, pe adancime de 1,5m si densitate mai mare de maruntis, a scazut la maxim 2h.
ce naste din pisica tot.....peste mananca
Avatar utilizator
martinik
membru activ
membru activ
 
Mesaje: 61
Membru din: 09 Iul 2008, 20:15

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde faraon tudor » 09 Feb 2009, 22:37

solubilitatea bilei ,in mare parte o da garanulatia mixului(o bila facuta cu un mix cu granulatie mica o sa aiba un timp mai indelungat de solubilitate) asa ca mareste granulatia si rezolvi problema ;)
Avatar utilizator
faraon tudor
membru activ
membru activ
 
Mesaje: 99
Membru din: 20 Iul 2008, 21:38
Localitate: bucuresti

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde valetro » 09 Feb 2009, 23:55

Martinik are dreptate,nu se pot proba bilele solubile in pahar deoarece pe langa curentul apei,cat de mic ar fi el, apare fenomenul de saturatie.
Avatar utilizator
valetro
membru activ
membru activ
 
Mesaje: 59
Membru din: 13 Oct 2008, 09:58

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde marian_oprea » 10 Feb 2009, 03:50

Daca ai fi deschis patru topicuri diferite, efectul ar fi fost acelasi. :D Nu stiu, de fapt, care e intrebarea principala.

Sa le luam pe rand:

1. De la ce baza pleci cand iti faci un mix? Cum ar trebui sa arate un procentaj pt un fishmeal din punctul tau de vedere?

Ca sa fiu sincer, primele intrebari pe care mi le pun cand incerc sa fac un mix pe baza de faina de peste, sunt cum, unde si de ce voi folosi mixul respectiv. Uneori folosesc un mix cu cantitati mari de faina de peste (40 %), alteori vreau un mix cu o cantitate mica de faina de peste, dar foarte pregnanta ( amestec faina de peste predigerata cu faina de peste alb-Provimi 66) sau vreau sa le rulez solubile care sa contina faina de peste si atunci adaptez intreg mixul etc. Intrebarea ta este foarte generalista si nu cred ca iti poate raspunde cineva la obiect, pentru ca e foarte important ce vrei de la mixul tau.
Nu stiam de articolul lui Andy Moule, dar seamana cu regulile mele de constructie a unui mix. De obicei, cantitatea de fainuri care dezleaga se echilibreaza cu aceeasi cantitate de fainuri de legatura. Poti inclina balanta intr-o parte sau alta daca adaugi fainuri cu un puternic efect colant, cum sunt fainurile lactice sau inlocuitorii de ou. La fel te poti gandi si la procentul de faina de peste: 20 % faina de sardine/ansoa + 20% faina de peste alb, nu are acelasi efect cu 20 % faina LT94 + 20% faina de hering.
In privinta fainurilor solubile, este greu de spus cum e mai bine. Daca folsesti 30 % fainuri solubile vei avea un boilies fiert, dar usor solubil. Cei care au folosit ready-madeurile de la Danish Delight stiu la ce ma refer. Mai jos ai o reteta de mix, testata vara trecuta, cu o solubilitate ridicata:

CLO 100g
Meggablend 150g
Gris 100g
Faina peste predigerata100g
Tiger nuts flour 50g
Seminte 50g
LT94 100g
Vitamealo 100g
Supergold 60 100g
Faina soia 100g
Squid meat 50g

2. Pe mix-ul tau prezentat ar fi cam 35% faina de peste, liant 30% (soia,gris si megablend) birdfood(robin red , seminte si clo) 18% si textura (varec, scoica si tiger nuts floor) 15% . Nu va fi greu la rulat daca sunt aceste procente (nue prea mult fishemeal si birdfood si prea putin liant)? Si in astfel de cazuri ca sa elimini sa zicem mica problema de rulaj te ajuti si de partea lichida?

Reteta prezentata in emisiune este asta:

Moore CLO 100g
Meggablend 100g
Gris 100g
Faina soia degresata - enzimatic activa 100g
Faina peste LT94 100g
Faina hering 100g
Faina de peste predigerata 50g
Faina peste alb (whitefish meal) 100g
Tiger nuts flour 100g
Robin Red 50g
Lactalbumina 20g
Seminte 30g
Pudra varec (Kelp powder) 30g
Carapace pisata de scoica (Oyster Shell) 20g

Red Venom 15ml
Chilli extract 15ml
Marine Amino Compound 30ml
Shellfish Concentrate 10ml
Ultra Crab aroma 10ml
Acid N-Butyric 12picaturi

Ingrediente care au tendinta de a dezlega mixul: fainuri de peste (35 %) + faina de alune tigrate 10% + robin red 5% +seminte 3 % +pudra varec 3% + carapace pisata 2 % = 58 %
Fainuri cu efect colant: CLO 10% + meggablend 10% + gris 10% +faina soia 10 % + lactalbumina 2% = 42 %

Datorita acestui mic deficit al fainurilor colante, am preferat sa folosesc 2 % lactalbumina pentru a compensa acest lucru.


3. La cantitati mari cum procedezi cand iti faci un mix? Pleci de la o idee de mix care iti da procentele ? Iar daca pornesti de la procente nu te incurca recomandarea producatorului pt fiecare faina?
Exemplu concret: pleci de la procentajele de mai sus si pt un fishmeal pui 30% din total. Daca nu vrei sa folosesti 4 fainuri si doar una care are recomandare de catre producator maxim 280 g pe kg de mix (ex provimi 66) ce faci?
Pt ca daca pui sa zicem 35% intr-un fishmeal ar trebui sa pui 350 g iar maximul recomandat este 280g


Asta este unul din motivele pentru care nu folosesc un singur tip de faina de peste. Unul din cele mai celebre fishmealuri ale tuturor timpurilor este Big Fish Mix-ul de la Nutrabaits, care contine 40 % fainuri de peste.


4. Ca sa iti faci solbuile folosesti lapte de porumb. Cat de solubuil e un boiles daca 70% din fainurile folosite sunt insolubile? Este de ajuns laptele de porumb in asa fel incat un mix insolbuil sa fie solubil?
Cum reglezi timpul de dizolvare sa creasca sau sa scada (lucrezi din textura si e suficient!?)


Un boilies solubil, in Romania, inseamna un boilies care a fost facut cu "lapte de porumb". Solubilitatea vine din liant, nu din ingrediente. Asa cum scriam si mai sus, exista si boiliesuri solubile, a caror solubilitate vine din ingrediente. Nu sunt la fel de spectaculoase si nici nu prind la fel de repede, dar sunt mult mai aproape de ideea clasica de boilies. Boiliesul solubil cunoscut de noi este mai apropiat de pescuitul la pasta sau pelete.
Timpul de dizolvare este dat de mai multe lucruri: raportul "lapte de porumb"/apa, ingredientele mixului, temp apei, curenti subacvatici, gradul de deshidratare al boiliesurilor etc.

Numai bine!
Avatar utilizator
marian_oprea
partener
 
Mesaje: 23
Membru din: 17 Dec 2008, 03:47

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde Ravensun » 10 Feb 2009, 16:00

Ok multam.
Am sesizat si eu ca la noi bila solubila e asociata cu orice bila in care s-a folosit sirop de porumb.
Si o ultima intrebare: cum influenteaza raportul sirop de porumb /apa solubilitatea?
Cand e mai concentrat e mai solubil dar cresterea concentratiei nu va ingreuna rularea?
Avatar utilizator
Ravensun
utilizator
utilizator
 
Mesaje: 45
Membru din: 28 Feb 2008, 15:08
Localitate: Bucuresti

Re: cum sa iti creezi mix si solubilitate pt Marian Oprea

Mesajde florentiniuga » 10 Feb 2009, 22:31

Ravensun scrie:Ok multam.
Am sesizat si eu ca la noi bila solubila e asociata cu orice bila in care s-a folosit sirop de porumb.
Si o ultima intrebare: cum influenteaza raportul sirop de porumb /apa solubilitatea?
Cand e mai concentrat e mai solubil dar cresterea concentratiei nu va ingreuna rularea?

Cu cat e mai concentrat, cu atat e mai greu solubil si intr-adevar ingreuneaza putin rularea dar asta se poate corecta facandu-l mai "uscat", adica amestecand repede mixul cu partea lichida si trecand imediat la rulat, fara sa-i mai dai ragaz sa absoarba si sa devina prea lipicoasa pasta.
Ne intalnim si pe Facebook

Imagine
Avatar utilizator
florentiniuga
Master Admin
Master Admin
 
Mesaje: 4416
Membru din: 19 Noi 2007, 22:04
Localitate: Bucuresti


Înapoi la Boiliesuri

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori